Вход
София
Времето в София 15 o C

Кирил Ананиев от Люксембург: Европа има причини да се гордее с това, че е еталон за качество на живот

Кирил Ананиев от Люксембург: Европа има причини да се гордее с това, че е еталон за качество на живот

на 22.06.2018
618
3
Кирил Ананиев от Люксембург: Европа има причини да се гордее с това, че е еталон за качество на живот
Автор: ПИК
22.06.2018
3
618

Бъдещето на здравеопазването на ниво Европейски съюз беше централна тема на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, който се проведе в Люксембург с председател българският здравен министър Кирил Ананиев. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. 

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Министър Кирил Ананиев представи Националната здравна карта (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Министър Кирил Ананиев представи Националната здравна карта (ОБНОВЕНА)

Здравният министър Кирил Ананиев представя на нарочен...

на 29.05.2018

„ЕС има нужда от повече видимост на политики, които работят в полза на хората: здравната политика е сред тях. Здравеопазването следва да осигурява добър баланс между здраве и търговия – присъща функция на регулаторна рамка на ЕС, която е в полза на хората и гарантира качеството на живот на нашия континент“, посочи министър Ананиев по време на пресконференцията след Съвета. 

Министрите на здравеопазването от ЕС се обединиха около мнението, че е необходимо повече сътрудничество между държавите-членки. Това може да се постигне постепенно чрез обмен на добри практики и реални въздействие и контрол върху процесите в сектора на европейско ниво. 

На заседанието си министрите приеха и Заключения на Съвета за храненето при децата – един от приоритетите на българското председателство. „В този политически документ има много повече от хранене и храни: има послания за нуждата от сътрудничество при борбата с хроничните незаразни болести, за значимия принос на здравеопазването като сектор, инвестиращ в здравето на хората, за децата и младите хора като уязвими потребители, но и като носители на новото, на потенциала, на бъдещето. Откроихме нуждата от междусекторно сътрудничество – в случая Общата селскостопанска политика осигурява принос към целите на здравната политика“, заяви Кирил Ананиев. 

Акцент беше поставен и върху нуждата от регулация на насочения към децата маркетинг на нездравословни храни. Българският здравен министър подчерта, че „Европа има причини да се гордее с това, че е еталон за качество на живот и добра регулаторна рамка, защитаваща интересите на потребителите“, като посланието на здравните министри е това да се запази и в бъдеще в партньорство с Комисията. 

По отношение на законодателните дебати, които се проведоха в рамките на Съвета на министрите, Кирил Ананиев съобщи, че по предложението за Регламент за Оценката на здравните технологии редица държави членки са индикирали сериозни проблеми с предвидения задължителен характер на сътрудничеството. „Много малко делегации заявиха безусловна подкрепа за предложеното задължително прилагане на оценките. Налице е желание за продължаване на конструктивните разговори в търсене на алтернативи на предложения задължителен подход. Едно законодателно предложение на ниво ЕС не може да стъпи на подкрепа на малцинството: такива са правилата, установени от Договорите“, коментира българският здравен министър. 

Кирил Ананиев посочи, че дебатът относно оценката на здравните технологии е важен политически ориентир както за Европейската комисия, така и за следващите Председателства. 

Здравният министър съобщи, че са приключили преговорите по Регламент 726/2004 (Регламентът за ЕМА), като част от Ветеринарния пакет, което беше и сред приоритетите на Българското председателство. Постигнато е съгласие по приемането на таксите за ЕМА със законодателен акт.

Сподели:
Напиши коментар »
(3)
1
Значи ние не сме от европата
2
Европата е ясна, кажи за дереджето в най-бедната и мизерна европейска държава, за което вина имаш и ти
3
ЗАКЛЮЧЕНИЯ на «Съвета за храненето при децата – един от приоритетите на българското европредседателство». УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР! На 1 юни 2018 приключи тригодишен мащабен европейски (в 24 страни) проект EUthyroid: «Дейностите по проекта гарантират, че независимо от променящите се хранителни навици и големи регионални различия, НИТО ЕДНО ДЕТЕ В ЕВРОПА НЯМА ПОВЕЧЕ ДА БЪДЕ ИЗЛОЖЕНО НА РИСК ОТ ЙОДЕН ДЕФИЦИТ.» В Европа – да. А в България? БЪЛГАРИЯ БЕШЕ ЛИ ВКЛЮЧЕНА В ЧИСЛОТО НА ТЕЗИ 24 СТРАНИ, В КОИТО СЕ ПРОВЕДЕ ИЗСЛЕДВАНЕТО? АКО «НЕ» - ЗАЩО? ЗАЩО БЕШЕ ОПРЕДЕЛЕН КООРДИНАТОР ОТ БЪЛГАРСКА СТРАНА, И КАКВО НАПРАВИ ТОЙ ЗА ЗДРАВЕТО НА ДЕЦАТА? Или ще продължава да се оправдава с това, че «рискът за наднормено тегло на детето е 50% при един пълен родител и скача до 80%, ако и мама, и татко имат излишни килограми»? ВЪЗМОЖНО ЛИ Е в Европа над 360 милиона от около 500 милиона население, т.е. над 70%, да имат проблеми заради дефицита на йод (съгласно проекта EUthyroid), а в България, съгласно мнението на чиновниците от МЗ, тази цифра да е 2.8% благодарение на това, че в страната се произвежда и продава само йодирана сол, въпреки че мащабно изследване в Америка показва, че само около 10% от йода в йодираната сол се усвоява от организма. ИНФОРМАЦИЯ за проведени изследвания съгласно Заповед на МЗ № РД -28-204/19.11.2012 година показва, че «адекватен йоден прием и йоден хранителен статус се наблюдава на популационно ниво при 39.2% от бременните жени във втори и трети триместър», и че има «относително висок дял на бременни жени с ниски нива на ексретиран йод в урината – 40%, което определя дефицитен йоден статус». Т.е., бременните са с понижена функция на щитовидната жлеза, такава ще е съдбата и на новородените. А ПОСЛЕ СЕ ЧУДИМ ЗАЩО ВЕЧЕ ДАЖЕ БЕБЕТА СА ДЕБЕЛИ.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого симпатизирате в очертаващата се война между Бойко Борисов и Румен Радев?
архив

Две приятелки пиели кафе и разговаряли: - О, колко си отслабнала! Нова диета ли? - Да! Моркови, картофи, цвекло... - Ама вариш или печеш? - Копах, мила, копах!!!

няма нови новини
Днес: 271
hot
най-четени новини в момента
сега
2915
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Fibank представя нова кредитна карта - гледайте НА ЖИВО
x
ЗВЕЗДИТЕ ГОВОРЯТ! Носете блестящи дрехи и не прекалявайте с алкохола
x