Вход
София
Времето в София 6 o C

Кирил Домусчиев пред ПИК: 20-30 олигарси в енергетиката, в това число и депутати, рекетират бизнеса и стоят в основата на увеличението на тока! Определени хора подвеждат Борисов с невярна информация!

Кирил Домусчиев пред ПИК: 20-30 олигарси в енергетиката, в това число и депутати, рекетират бизнеса и стоят в основата на увеличението на тока! Определени хора подвеждат Борисов с невярна информация!

на 19.06.2015
4996
21
Кирил Домусчиев пред ПИК: 20-30 олигарси в енергетиката, в това число и депутати, рекетират бизнеса и стоят в основата на увеличението на тока! Определени хора подвеждат Борисов с невярна информация!

"Всички работодателски организации в България, единодушно и категорично заявяваме, че не желаем повече да плащаме за кражбите, разхищенията и некадърността в българската енергетика! Не приемаме увеличение на цените на електроенергията за предприятията!". Това заявиха в специална декларация от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и от Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Работодателите се обявиха вече срещу планираното поскъпване на електроенергията от 1 юли - между 13% и 20% за преобладаващата част от предприятията в България. Те настояват да се въведат европейските политики и най-добри практики в сектор "Енергетика" (виж в Още по темата).

От своя страна премиерът Бойко Борисов заяви, че и той ще се присъедини към протестите, тъй като и той е против увеличаването на тока. Премиерът посочи, че в момента работят с колеги и може би в събота или неделя ще направят съвещание, на което да им постави задачи най-малко да не се увеличава цената на тока. Попитан дали само за бизнеса или и за потребителите, той отговори, че за всички. „Не ги деля много бизнеса и потребителите”, посочи Борисов.

Агенция ПИК се свърза с председателя на КРИБ Кирил Домусчиев.

 

Интервю на Ивайло Крачунов

 

- Г-н Домусчиев, четири национално представени работодателски организации в България начело с КРИБ излязоха със специална декларация за злоупотребите в енергетиката. Премиерът Борисов взе отношение и обяви, че и той ще протестира срещу поскъпването на тока. Вашият коментар?

- Няма как премиерът Борисов да не бъде на страната на бизнеса и на потребителите, защото той произлиза от бизнеса и той е плащал заплати и е трябвало да си плаща сметките за тока и знае, че това никак не е лесно. Той много добре знае каква отговорност носи един работодател за своите служители във фирмите.

Неговата позиция е позицията на всеки един нормален човек в тази държава. Ако обърнете внимание на декларацията, с която излязоха днес четирите работодателски организации и по която сме единодушни, ще видите, че в нея ние акцентираме доста подробно върху всички проблеми, които съществуват в нашата енергетиката и насочваме вниманието на обществото към това, че първо трябва да се направят реформи, да се ликвидират дефицитите и да се спрат кражбите и некомпетентността и тогава да се види какви недостатъци има, за да може да се прецени какво реално трябва да бъде увеличението на електроенергията.

В декларацията много ясно се вижда, че ние работодателските организации не делим бизнеса на малък, среден и голям, както се опитаха да ни вкарат в интрига определени политици и лобисти през последната една-две седмици.

- Да, но достатъчно защитени ли са правата на индивидуалните потребители на електроенергия?

- Ние сме загрижени и за крайния потребител. Това ясно личи от нашата декларация.

Няма как да не се отрази на битовия потребител едно драстично увеличение на цената на електроенергията за индустрията.

В крайна сметка всяко едно предприятие ще търси впоследствие резерви как да си оптимизира себестойността и как да може да оцелее. Единственият начин, по който това може да се случи, е със съкращения, закриване на определени дейности и с много сериозни орязвания на потенциала за растеж на работната заплата. Няма как по друг начин това да се случи, като се има предвид проблемът, с който нашата индустрия се бори от години - високата цена на електроенергията и високата цена на природния газ в България, която е по-висока от цената във всяка една друга европейска държава.

Нашата индустрия направи една много голяма инвестиция с цел да може да бъде енергийно ефективна. Така че нека някои хора да не ни говорят, че нашите предприятия трябва да станат по-енергийноефективни! Ние няма как да спрем да работим и да не ползваме електроенергия.

В крайна сметка каквито и инвестиции да са направени, всичко е на предела на възможностите ни. В повечето български предприятия се направиха много инвестиции, за да може разходите за електроенергия и природен газ да бъдат максимално оптимизирани. Оттук нататък няма накъде.

И неслучайно видяхте, че започнаха да валят писма до бюрата по труда и да се предприемат масови съкращения, което е ясен знак, че това нещо няма как да бъде подминато и преглътнато от индустрията, както очакваха определени хора.

С декларацията, която разпространихме, много точно и ясно ние казваме къде са проблемите, а не казваме просто, че цената на електроенергията не трябва да се вдига.

Искаме първо да се направят съответните анализи, да се решат проблемите и тогава да се преценява съвместно с нашите експерти колко и дали трябва да се вдигне цената на електроенергията.

Ние смятаме, че резервите са огромни даже и НЕК да излезе на печалба, без да се вдигат драстично цените на електроенергията.

- Твърдо ли е решена индустрията да излезе на протест следващия петък?

- Индустрията ще протестира на 26 юни с едночасово спиране на производството. Да се надяваме, че през следващите дни няма да се наложи увеличение на тези часове, през които трябва да спре производството.

- Вие казвате, че някои хора и лобисти са се опитали да ви направят интрига с премиера Борисов. Бъдете конкретен и посочете имена?

- Аз казвам, че е направен опит за интрига с премиера, а че определени лобисти и политици се опитаха да заблудят не само премиера, но и обществото, че индустрията е виновна за всичко и че индустрията трябва да преглътне това увеличение на тока като нещо нормално.

Въпросните хора не излязоха с конкретни цифри, а тези данни, които посочиха, бяха толкова неверни, че просто ме беше срам. Излиза, че те просто са или големи лъжци, или са пропуснали часовете по математика в училище.

- Как според вас биха могли да бъдат прекратени кражбите в енергетиката?

- Има много начини. Необходима е воля, за да се направят определени поправки в закони и наредби. Виждате, че в Закона за енергетиката се прие една поправка, която касаеше заводските топлофикации и заводските централи. И в крайна сметка нищо не се случи, защото не беше направена следващата стъпка.

- В чий интерес не беше направено това нещо? И защо индустрията продължава да плаща тези сметки?

- На КЕВР колкото и да се правят на независим орган, му е много лесно всеки един от играчите на пазара да отиде и да си представи сметките, а след това да каже, че трябва да им се плати определена сума. И КЕВР започва да смята и да пита откъде да вземем тези пари. А след това си отговаря - ами тези пари ще ги вземем от бизнеса.

Това не е логично. Смятам, че КЕВР не си върши работата независимо, че е независим орган. Това, че една структура е независим орган не означава, че трябва да бяга от отговорност и от експертността.

- Г-н Домусчиев, кои са сивите кардинали и олигарсите в родната енергетика?

- Вижте, публична тайна е, че поне 20-30 депутати от предишния и сегашния парламент са собственици на голяма част от фотоволтаиците.

 Неслучайно видяхме част от тези депутати да се изявяват по медиите и да говорят за народа и справедливостта в предаването "Референдум".

За тези хора се знае, включително и от журналистите.

Нито един от тези хора, които стоят зад заводските топлофикации и централи и т.н., няма интерес от промяна на статуквото, защото им е много добре бизнесът да бъде рекетиран по този начин с постоянно вдигане на цените и високи сметки, за да може да си получават рентичките от централите, които реално не създават работни места, тъй като се управляват дистанционно.

Към тези централи се плащат огромни средства и сами може да си направите сметка за какви пари и бизнес става въпрос.

- В колко човека е концентриран този сенчест бизнес?

- В ръцете на 20-30 човека. Тези хора са много мощни финансово и нямат никакви съществени разходи и скрупули.

Всички ние трябва да им плащаме, а те да печелят огромни суми. По тази причина не вярвам в независимостта на КЕВР.

Факт е, че се увеличава цената и на компонентата, която касае заводските централи и топлофикациите, които се водят високо ефективни, а също така скача в пъти - от 3 на над 9 лева и таксата, която е за американските централи. Същото важи и за увеличаването на компонентата за зелената енергия.

Така че никой не може да ме убеди, че при положение, че не се издават нови разрешителни за зелената енергия, че тази такса трябва да се увеличава при положение, че нямаме нови мощности. Къде тогава отиват тези пари?

Не сме съгласни да запълваме дупките в НЕК. Там и в БЕХ кражбите продължават. Мога да подкрепя думите си с конкретни данни.

Не виждам в тази посока през последните 6 месеца да са направени реформи в енергетиката и от страна на подопечните й НЕК и БЕХ.

- От кои парламентарни групи са мощните депутати с интереси в енергетиката, за които говорите?

- От всички парламентарни групи.

- Кажете имена?

- Ще ги познаете по изявите им в медиите.

Сподели:
Напиши коментар »
(21)
1
Всеки ги знае, че шайката на Момата, се е налапала с фотоволтаици начело с Р. Овч. . Няма комуне да не краде и да прави далавера с тока начело Кадиев...
2
Младоците милионери в БСП притежават ВЕЦ-ове и фотоволтаици.. Те прибират по стотици хиляди на месец. Имената им ги назова техния съпартиец Д. Дъбов.
3
От както свят светува, цените на всичко се вдигат-само цените на газените ламби и т.н. падат.Важното е да се вдигат доходите с изпреварващи темпове. Престанете да заблуждавате хората и вдигайте доходите. Пари има-ето къде плосък данък-500милиона годишно, контрабанда -около 2 милиарда, да не говорим за прекомерния брой депутати, общински съветници, пари за партии, ненормалния брой области и т..н.
4
Я, циганската травеститка ЕЛЕКТРА пак се включи замечтано, бленувайки как Чалмата си празни съчмата в задния й двор. ЕЛЕКТРА, ти май даже като си се родила не си била мома ... Затова и само големи ... зачервени неща ти се привиждат. Между другото - движението "налапала" много ти подхожда!
5
Ние от ДПС не крадем ток като Р.Овч. М. Стачва с това истъркано нещо не вървиш казвам ти го като от един и същи етнос.
6
ние имаме премиер-идиот, него само го подвеждат и заблуждават, добре че се намират честни бизнесмени които отварят очите на премиера.
7
Толкова тъпи коментари до сега не бях чел. А бе хора вие в час ли сте или изобщо отсъствате. Защо този зализан педирас ще печели милиарди и ще се прави на голям а работа ,а ние тъпаците ще плащаме високите цени. Защо не си отговорите на въпроса кога се дадоха разрешенията за зелената енергия даже и за не построени инсталации. Хайде стига вече , нали облагането и по равно 10%, защо и зелената енергия да не е по равно.
8
Електра пак е първа. Браво, работодателя ти ще ти пусне двойна премия. Но направи си малко труда междувременно да се пообразоваш защото звучиш много тъпо и скоро ще те отсвирят, защото се получава обратен ефект. Между другото, Цветелина Бориславова има най-много ВЕИ и не е от партията на момата/каквото и да ознамава това,/ В интервюто се казва че са от всички партии, но ти си програмирана да плюеш само БСП?
9
Даите шанс на знаещи и можещи хора да управлават - докога народа ще сртада
10
Този зализания да обясни каква е разликата между, олигарх и бандит.
11
защо не спомене Цветелина Бориславова и Иво Прокопиев или началника ще го пердаши
12
Но цената на трудът и данъците за работодателите в България са най-ниските в Европейската икономическа общност. И износът е 70% от БВП.. Но 70% е и вносът, .. като процент от БВП.., нааа боклуци. Защото когато на човек му е добре, се превръща в олигавил се нащастник, който постоянно хленчи. Консуматорската система се храни и благоденства от хора на ръба на нервна криза и отчаяние. Мухльовци, които вечно и от всичко се оплакват и смятат, че единственият начин да се измъкнат от това трагично състояние, в което си въобразяват, че са, е като си купуват нови айфони, печки, хладилници и колички за по 4000 лв. на старо. Единствено смелостта и смирението могат да направят човек щастлив. А смелост и смирение сега са забранени думи. Каквото има в хладилникът на еди народ, то той това ще произвежда. За каквито стоки има пари еди народ, то те това и ще произвеждат. Защо да произвежда прошуто и ементал, след като хората имат пари за сурогатни стоки - и те това купуват. Така джобът на народа определя посоката на индустрията и качеството на стоките й. ТО ТОВА ЗАВИСИ ВСИЧКО, МАНТАЛИТЕТ, ОТ ДЖОБЪТ НА МАСИТЕ, ЗА КУЛТУРАТА, И ИЗОБЩО ВСИЧКО. Кой израснал с боб чорба и без сносна аудио техника, живеещ с цялата рода в един апартамент, сред гето култура, ще има потребност от нещо различно от ГОШО ХУБАВЕЦА и ЛИЛИ МАРЛЕН - ТОЕСТ ЧАЛГА, като преди 1944г.
13
Както в енергетиката , така и в горите и лова групи псевдобизнесмени гравитиращи винаги около управляващите обсеби българската природа.
14
Значи един амфетаминов олигарх смята , че колегите му от енергетиката искат да го прецакат . Я да си сложи още гел на прическата за да изглежда по убедителен.
15
Огледайте се и се ослушвайте пичове. Покрай цената на тока започна да се говори за замърсяване на въздуха с фини прахови частици от печките с твърдо гориво.Намазаните търсят от къде да намерят пари.сигурно ще ни предложат да плащаме данък "пушек-дим" . Така хем ще има повече пари в хазната ,хем ще има повече дърва за Турция. Никой не казва ,че фактор СО2 за дървата е = нула. Сега ще се намерят наукоподобни тъпанари да обясняват бля бля бла...
16
"Зализания" е прав поне в това, че следва да се намалят ПЕЧАЛБИТЕ на "енергийната мафия" , а не на "индустриалната" !!! Ха - ха - ха !!!
17
ДОМУСЧИЕВ ТИ КАКЪВ СИ ЦИГАНИН НЕ СИ ЛИ ОЛИГАРХ.НАЙ-ПРОПАДНАЛИЯ СЛОЙ СТАНАХА БОГАТИ С КРАЖБИ
18
Кога ще вдигнете заплатите на вашите роби бе Домус , и ти като циганите само права! Искам заплата поне 1000 лева ама и Бойко няма да ме защити!
19
ЖИВОТЪТ В БЪЛГАРИЯ Е ЕДИН ГРАНДИОЗЕН ПОЗОР. ПРОКУРАТУРАТА МЪЛЧИ. Една година по-късно. Аспарухово – 13 загинали. По непредпазливост. Извършителят е неизвестен. Прокуратурата мълчи. КТБ – 54 починали. Поради умишлен грабеж. Извършителят е известен и се радва на свободата и комфорта на дебелите си банкови сметки. Прокуратурата мълчи. Животът в България е един грандиозен позор. Предстои да отбележим още некролозни годишнини – Мизия, Горни Лом, Иганово и др. Ако питате за Близнашки, Борисов, Плевнелиев и другите разбойници, те са добре и се радват на добро здраве, много пари и пр. екстри. Благодаря, че попитахте!
20
ЖИВОТЪТ В БЪЛГАРИЯ Е ЕДИН ГРАНДИОЗЕН ПОЗОР. ПРОКУРАТУРАТА МЪЛЧИ. Една година по-късно. Аспарухово – 13 загинали. По непредпазливост. Извършителят е неизвестен. Прокуратурата мълчи. КТБ – 54 починали. Поради умишлен грабеж. Извършителят е известен и се радва на свободата и комфорта на дебелите си банкови сметки. Прокуратурата мълчи. Животът в България е един грандиозен позор. Предстои да отбележим още некролозни годишнини – Мизия, Горни Лом, Иганово и др. Ако питате за Близнашки, Борисов, Плевнелиев и другите разбойници, те са добре и се радват на добро здраве, много пари и пр. екстри. Благодаря, че попитахте!
21
Медийте не повеждат те не цензутират- те не пазят управляващите те ги критикуват- те неразкриват и винаги виновните ги назовават с ИСТЕНСКИТЕ ИМЕНА не скриват нищо даже не вземат и пари те са най коректната журналистка словото е тяхното ПЕРО
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого бихте гласували за кмет на София?
Общо гласували: 21990
архив

Седим в един бар, пийваме си бирчичката с Лъчо. Оглеждам се и виждам на бара срещу нас двама дъртака и казвам:
- Това сме ние след 10 години!
А Лъчо:
- Това е огледало, бе!

няма нови новини
Днес: 15
hot
най-четени новини в момента
сега
1483
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
Да ругаеш и блъскаш полицаи, а премиерът и МВР да ти се извинят? Може, ако си журналист в "Клуб Зет" и "Свободна Европа". Пияният Боришев към униформени: "Тъпанари, боклуци, тумбаци, ушеви, мразя ви! Освен че съм пиян, съм на наркотици!" После блъска униформен и... вика адвоката на Иванчева (ОБНОВЕНА/ДОКУМЕНТИ)
x
Какво се случва с организма, ако пием редовно доматен сок?
x