Киро и Асен ни направиха на маймуни - горивата гонят 4 лева, докато цената на петрола пада, а харвардите потриват доволно ръце (СНИМКИ/ГРАФИКИ)

Акценти

Киро и Асен ни направиха на маймуни - горивата гонят 4 лева, докато цената на петрола пада, а харвардите потриват доволно ръце (СНИМКИ/ГРАФИКИ)

54009
на 13.04.2022
Киро и Асен ни направиха на маймуни - горивата гонят 4 лева, докато цената на петрола пада, а харвардите потриват доволно ръце (СНИМКИ/ГРАФИКИ)
Автор:   Асен Рашков

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Съвсем ни направиха на маймуни харвардските аферисти Кирил Петков и Асен Василев. Премиерът и ортакът му се заминават с какви ли не глупости, но не и с истинските проблеми на българския народ.

препоръчано

Вече пети месец най-голямата болка на правителството на "Просто Киро" е главният прокурор и спецправосъдието, а за двуцифрената инфлация и рекордно скъпите горива не се казва и дума. Очевидно на Петков и Василев не им пука, че българският народ обеднява със страшни темпове. Двамата хитро изместват дневния ред с различни скандали - незаконните арести на опозиционни лидери, исканията за оставка на шефа на НСО, драмите в преговорите със Северна Македония и т.н.

И съвсем логично българинът отдавна забрави една от най-големите лъжи на това правителство. Преди около месец вицепремиерът и финансов министър Асен Василев заяви, че нямало да има горива над 3 лв.

Грозна лъжа, която обаче остава безнаказана.

Каква е истината? Още преди няколко седмици по-качествените горива прехвърлиха 3 лева. През последните 10-ина дни обаче и евтините горива поскъпнаха с 15-20 стотинки и в момента най-масовото гориво - дизелът, се продава на големите вериги бензиностанции за 3.10-3.15 лв. за литър. По-скъпите горива пък вече вървят на цени между 3.40 и 3.55 лв. за литър.

На фона на рекордно скъпите горива е редно да погледнем и какво става на международните пазари с цената на суровия петрол. Припомняме, че в началото на март, когато се стигна до истерия за горива по бензиностанциите, от изказвания на експерти стана ясно, че в България суровият петрол, който се използва за направата на горива, е 60% от руския сорт "Урал" и 40% от сорта "Брент". Към вчера цената на сорта "Урал" не международните пазари е 65.06 долара за барел, а цената за един барел "Брент" съответно е 99.54 долара.

Аритметиката нататък е лесна - средната цена за 1 барел възлиза на под 80 долара, или по точно 79.50 долара.

За справка на 25 януари тази година цената на един барел суров петрол е била 87.35 долара за барел. Тогава цените на горивата у нас са възлизали на 2.50-2.60 лв. за литър, както може да видите от касовите бележки по-долу.

Логичният въпрос е защо тогава горивата са толкова скъпи у нас и прави ли някакви опити правителството на Киро и Асен, за да нормализира тези цени? Краткият отговор е - не. За харвардските аферисти отдавна тази тема не съществува. Дори нещо повече. Двамата най-вероятно потриват доволно ръце, защото прибират в държавната хазна между 10 и 15 стотинки отгоре от ДДС за всеки литър гориво. Така например на 25 януари тази година българинът е плащал 0.43 стотинки ДДС за литър, а сега плаща между 0.52 и 0.59 стотинки за литър. Това прави десетки милиони месечно повече от приходи от ДДС-то върху горивата. Свежи пари, които Киро и Асен да раздадат предизборно заедно с милиардите заеми, които изтеглиха. Сметката, както винаги, я плаща българинът.

Разбира се, като управници на държавата, двамата трябва да дадат и ясен отговор защо е толкова скъпа стойността на горивата, след като средната цена за барел суров петрол е по-ниска дори от тази през януари тази година. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за събота - личните отношения на Стрелците им създават проблеми, Рибите подвластни на чувствата САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за събота - личните отношения на Стрелците им създават проблеми, Рибите подвластни на чувствата
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов в Асеновград: Никой, освен нас, не желае да има правителство - Промяната искат да излъжат, че изборите са били опорочени (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов в Асеновград: Никой, освен нас, не желае да има правителство - Промяната искат да излъжат, че изборите са били опорочени (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 80
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК