Китайски сателит с необичаен електродвигател ще остане в орбита 15 години

Бомба

Китайски сателит с необичаен електродвигател ще остане в орбита 15 години

11392
на 25.01.2023
Китайски сателит с необичаен електродвигател ще остане в орбита 15 години
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Китай изстреля в орбита комуникационен сателит с електрическа задвижваща система. Apstar 6-E е оборудван с необичайно мощен електродвигател, който ще го задържи в орбита поне 15 години. 
 
Изстрелването се е случило в петък 13 като засега не са известни подробности относно сателита. Предполага се, че мощността на електрическия двигател е в диапазона от 10 kW до 100 kW, отбелязва South Morning China Post.

препоръчано

Китай активно разработва електрически ракетни двигатели. Очаква се, че 200 MW електрически двигател с йони ще направи възможен полет до Марс само за 39 дни. В същото време корабът с такъв двигател ще изисква десет пъти по-малко гориво или реактивна маса, което ще му позволи да носи повече полезен товар на борда.

свързани новини

Така китайската орбитална станция Tiangong изисква 400 кг пропелант, ксенон или подобен газ, за своите четири електрически задвижващи системи, докато Международната космическа станция (МКС) ще изразходва 4 тона пропелант за същите задачи и за същото време. Но за полети отвъд Луната са необходими електрически двигатели с мощност от 5 MW до 500 MW, което автоматично води до извеждане на атомни електроцентрали в космоса.

Още през лятото на 2021 г. стана известно, че китайски учени са провели на Земята почти едногодишни тестове на електродвигателя HET-3000 с мощност 50 kW. Едва би обаче това е двигателят на изстреляния в петък Apstar 6-E, тежащ 1,3 тона. По-скоро сателитът е оборудван с 10 kW двигател.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 21 октомври - Овните да не обещават заем на роднини, неприятели вредят на Козирозите с интриги и клевети САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 21 октомври - Овните да не обещават заем на роднини, неприятели вредят на Козирозите с интриги и клевети
ПИК TV x
Политолог пред ПИК TV: Отвращението към изборите е заложено преди четири години, когато Радев излезе с вдигнат юмрук (ВИДЕО) Политолог пред ПИК TV: Отвращението към изборите е заложено преди четири години, когато Радев излезе с вдигнат юмрук (ВИДЕО)
ново
Днес: 6
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК