Китай зове: САЩ да бъдат подведени под отговорност, ако са взривили "Северен поток"

Азия

Китай зове: САЩ да бъдат подведени под отговорност, ако са взривили "Северен поток"

18474
на 11.02.2023
Китай зове: САЩ да бъдат подведени под отговорност, ако са взривили Северен поток
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Американските власти трябва да бъдат подведени под отговорност, ако експлозиите по газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2" са дело на САЩ. Това заяви говорителката на китайското външно министерство Мао Нинг в петък.

препоръчано

"Ако разследването разкрива истинските факти, това не може да се приеме с безразличие. За подобни действия трябва да се носи отговорност", заяви тя на брифинг, коментирайки статия на американския публицист Сиймор Хърш.

Ако вината на Вашингтон бъде потвърдена, САЩ "трябва да дадат отговорно обяснение на света", заяви говорителката. Тя заяви, че експлозиите в газопровода "Северен поток" "са имали изключително негативно въздействие върху околната среда и световния енергиен пазар".

На 8 февруари Хърш публикува статия, в която се позовава на източник, според който през юни 2022 г. водолази от военноморските сили на САЩ са поставили взривни устройства под руските газопроводи "Северен поток 1" и "Северен поток 2" под прикритието на ученията Baltops. Според информацията решението за провеждане на операцията е взето от президента на САЩ Джо Байдън.

Ръководителят на пресслужбата на Съвета за национална сигурност на Белия дом Ейдриън Уотсън в отговор на запитване на ТАСС нарече версията, изложена от Хърш, пълна лъжа и пълна измислица.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 21 октомври - Овните да не обещават заем на роднини, неприятели вредят на Козирозите с интриги и клевети САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 21 октомври - Овните да не обещават заем на роднини, неприятели вредят на Козирозите с интриги и клевети
ПИК TV x
Политолог пред ПИК TV: Отвращението към изборите е заложено преди четири години, когато Радев излезе с вдигнат юмрук (ВИДЕО) Политолог пред ПИК TV: Отвращението към изборите е заложено преди четири години, когато Радев излезе с вдигнат юмрук (ВИДЕО)
ново
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК