Китай изпита хиперзвуков двигател, който работи на въглища (СНИМКА)

Азия

Китай изпита хиперзвуков двигател, който работи на въглища (СНИМКА)

8685
на 23.09.2022
Китай изпита хиперзвуков двигател, който работи на въглища (СНИМКА)
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Китайски инженери тестваха хиперзвуков двигател на смес от въглищен прах и етилен, съобщава South China Morning Post.

препоръчано

Добитите от земята въглища горят с равномерен пламък при висока температура и са безопасни за съхранение. Но финия въглищен прах във въздуха е изключително експлозивен и може да причини големи щети на мината.

Специалисти от Нанкинския университет за наука и технологии решили да използват способността му за детонация в ракетен двигател. При един от наземните тестове експериментално устройство, използващо евтина смес от въглища и етилен, произвело детонация със скорост на фронта на горене над два километра в секунда, което шест пъти превишава скоростта на звука.

Етиленът е един от най-разпространените продукти на петролните рафинерии, а въглищата в момента имат най-голям принос за производството на електроенергия в Китай.

Което е важно - изследователите провели старт на прототипа на двигателя в широк диапазон температури при условия на недостиг и излишък на кислород. Във всички случаи прототипът показал устойчив старт и детонационни серии. Това означава, че този тип двигател и горивна смес ще бъдат подходящи за летене на различни скорости и височини. Например хиперзвуков самолет с такъв двигател ще може да излита и каца на обикновени летища на ниски скорости, което е невъзможно или трудно изпълнимо за други видове хиперзвукови двигатели.

Авторите на разработката се надяват, че с помощта на техния двигател ще бъде възможно да се намалят разходите за хиперзвукови полети. 

По-рано в САЩ беше пусната лазерна система ZEUS с мощност квадрилион вата според информация на пресслужбата на Мичиганския университет, където е създаден лазерът.

Абревиатурата се превежда като "лазерна система с ултракратки импулси с мощност, еквивалентна на зетаватна". Зетават не е мощността на самото лазерно изследване. Предполага се, че мишени за лъча ще бъдат ускорени снопове електрони, които под действието на светлината ще се ускорят и ще придобият енергия от няколко зетавата. Това е необходимо за изследвания в областта на физиката на високите енергии, изучаване на свойствата на елементарните и субатомните частици. Например с помощта на ZEUS ще бъде възможно да се симулира гореща плазма около магнетари, астрономически обекти с много висока плътност, както и активни галактични ядра.

Сам по себе си лазер с мощност 3 петавата не е рекорд, тъй като през 2020 г. Китай тества инсталацията SULF с мощност 13 петавата. В момента ZEUS работи в тестов режим с мощност от едва 30 теравата.

В допълнение към фундаменталните физични изследвания инсталацията може да има приложно значение. Рентгенографията на меките тъкани изисква висока мощност на лъчение, което е вредно за здравето поради високата сумарна погълната доза. Ускорените с помощта на инсталацията електрони излъчват мощни рентгенови лъчи, но в рамките на няколко милиардни от секундата. По такъв начин с помощта на подобен източник на рентгеново лъчение ще бъде възможно да се получат висококачествени изображения с малка сумарна доза радиация, погълната от обекта.

По думите на един от разработчиците на инсталацията с помощта на предшественика на ZEUS той е успял да получи изображение на водно конче в най-дребни детайли, включително косъмчетата на лапичките.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 22 октомври - приходите на Телците са впечатляващи, положителна промяна в личния живот на Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 22 октомври - приходите на Телците са впечатляващи, положителна промяна в личния живот на Стрелците
ПИК TV x
КУЛТОВА ИСТОРИЯ! Борисов разказа какво му се е случило за първи път, докато чака в задръстването в София (ВИДЕО) КУЛТОВА ИСТОРИЯ! Борисов разказа какво му се е случило за първи път, докато чака в задръстването в София (ВИДЕО)
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК