Китай изстреля сонда, която трябва да събере проби от повърхността на Луната

Азия

Китай изстреля сонда, която трябва да събере проби от повърхността на Луната

8264
на 24.11.2020
Китай изстреля сонда, която трябва да събере проби от повърхността на Луната
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

От космодрума в Хайнан бе изстреляна китайската тежка ракета-носител „Чанчжен-5” със сондата „Чанъе-5”, която трябва да извърши кацане на Луната и да събере образци от почвата й, съобщава РИА „Новости”

препоръчано

Според данните, изстрелването е станало от космодрума „Венчан” на остров Хайнан.

СССР и САЩ за последен път събираха образци от Луната и ги доставиха до Земята в края на 70-те години на миналия век.

Сондата „Чанъе-5” първоначално трябваше да бъде изстреляна към Луната през ноември 2017 година, но заради авария с ракетата-носител „Чанчжен-5” през юли 2017 година мисията бе отложена за неопределен срок.

Китайската програма за сондиране на Луната включва три етапа: облитане около спътника на Земята („Чанъе-1” и „Чанъе-2”), кацане на Луната („Чанъе-3” и „Чанъе-4”) и завръщане от Луната на Земята („Чанъе-5” и „Чанъе-6”).

 Първите два етапа вече са завършени.

 

Превод и редакция: ПИК  

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 86
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК