Китай, Иран и Индия отправиха призиви за мир в Украйна и Близкия изток

Европа

Китай, Иран и Индия отправиха призиви за мир в Украйна и Близкия изток

9684
преди 5 часа
Китай, Иран и Индия отправиха призиви за мир в Украйна и Близкия изток
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Китай, Иран и Индия отправиха призиви за мир в Украйна и Близкия изток от руския град Казан. Владимир Путин приветства усилията на колегите си от БРИКС, на фона на разширяващи се спекулации, че севернокорейски войници могат да се включат на руска страна по бойните полета на Украйна.

препоръчано

След като при двустранната им среща вчера Си Дзинпин обеща на Путин геополитическите трусове да не разклатят дълбоките връзки между държавите им, днес в Казан китайският лидер поиска в Украйна да няма ескалация на боевете, а воюващите страни да не наливат масло в огъня.

Подкрепяме диалога, а не войната, заяви индийският премиер Нарендра Моди, без да уточни кой конфликт има предвид, а Си и иранският президент Масуд Пезешкиян призоваха директно за прекратяване на войната на Израел с "Хамас" и "Хизбулла".

Към призивите за мир, както в Украйна, така и в Близкия изток, се присъедини и бразилският лидер Лула Да Силва.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че в частни разговори Путин е приветствал предложенията на страни от БРИКС да опосредстват преговори с Киев.

Такива инициативи до момента е имало от страна на Китай и Индия, както и от Турция, чийто лидер Реджеп Ердоган също е в Казан. От БРИКС са част и Обединените арабски емирства, които са организирали успешни размени на пленници между Русия и Украйна.

Вчера пред журналисти украинският президент Володимир Зеленски заяви, че прекратяването на руските бомбардировки срещу украинска инфраструктура може да бъде начална точка за преговори.

Основната тема днес обаче не е мира, а евентуална ескалация чрез пряко участие на войници на трета страна в Украйна. Съединените щати имат доказателства, че севернокорейски войници се намират в Русия. Това заяви ръководителят на Пентагона Лойд Остин, като уточни, че предстои да видим каква ще е ролята на севернокорейците.

Зеленски по-рано призова съюзниците на Украйна да не мълчат по темата, след като обяви разузнавателна информация, че два севернокорейски батальона с възможна численост 12 000 души се подготвят да се включат във войната.

Според южнокорейското разузнаване, около 1500 елитни  севернокорейски бойци вече тренират в руския Далечен изток, а от август миналата година досега Пхенян е изпратил на Москва над 13 000 транспортни контейнера с артилерийски снаряди, балистични и антитанкови ракети.

Франс прес цитира изчисления на анонимни американски източници, според които убитите във войната руснаци са над 600 хиляди. Лойд Остин коментира, че евентуално включване на севернокорейци в битките може да е индикация за проблеми с числения състав на руските войски.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 октомври - лично щастие и приходи очакват Везните, сексуални разочарования за Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 октомври - лично щастие и приходи очакват Везните, сексуални разочарования за Скорпионите
ПИК TV x
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! Бойко Борисов закрива предизборната кампания ГЕРБ: Удържахте 4 г. мачкане, стъргане, рашковщина и ние сме ви длъжници (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! Бойко Борисов закрива предизборната кампания ГЕРБ: Удържахте 4 г. мачкане, стъргане, рашковщина и ние сме ви длъжници (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 144
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК