Китай призова за пряк диалог между Русия и Украйна

Азия

Китай призова за пряк диалог между Русия и Украйна

17250
на 08.07.2024
Китай призова за пряк диалог между Русия и Украйна
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Китайският президент Си Цзинпин призова да се “създадат условия” за “пряк диалог” между Украйна и Русия, предаде Ройтерс.

препоръчано

Това стана по време на среща днес в Пекин на Си с унгарския премиер Виктор Орбан, който пристигна на изненадваща визита в китайската столица, след като миналата седмица посети Киев и Москва за разговори с Володимир Зеленски и Владимир Путин.

“Само когато големите сили покажат положителна енергия, вместо отрицателна, в този конфликт може да се появи проблясък на надежда за прекратяване на огъня възможно най-скоро”, подчерта Си.

Орбан оцени високо “конструктивните и важни инициативи” за мир на Китай и описа Пекин като “стабилизираща сила в условията на глобални сътресения”. Освен от Русия и Украйна, краят на войната “зависи от решението на трите световни сили - САЩ, ЕС и Китай”, написа Орбан във фейсбук. А при кацането си в Пекин написа “Мисия за мир 3.0” в социалната мрежа “Х”.

Русия оценява усилията на Орбан за изясняване на позициите на Москва и Киев по разрешаването на техния конфликт, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

В петък Орбан обсъди с Путин сключването на евентуално мирно споразумение, което предизвика недоволството на лидери на ЕС, които предупредиха да не се правят отстъпки пред Москва. От Брюксел освен това уточниха, че инициативите за мир на Орбан са лично негови, а не в качеството му на премиер на страната, която в момента председателства ЕС.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 6 октомври - успехът обръща гръб на Скорпионите, проблеми връхлитат Рибите САМО В ПИК! Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 6 октомври - успехът обръща гръб на Скорпионите, проблеми връхлитат Рибите
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Истинска ли е гладната стачка на Биршен - къде отиде съпругата на Ибрямов след удобното интервю на БТВ (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Истинска ли е гладната стачка на Биршен - къде отиде съпругата на Ибрямов след удобното интервю на БТВ (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 60
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК