Китай увеличава разходите за отбрана, за да догони Запада

Азия

Китай увеличава разходите за отбрана, за да догони Запада

2871
на 05.03.2021
Китай увеличава разходите за отбрана, за да догони Запада
Автор:   ПИК

Китай обяви днес, че увеличава военния си бюджет за тази година с 6.8 процента. Това стана в контекста на продължаващо напрежение със Съединените щати във връзка с Тайван и Южнокитайско море.

препоръчано

Увеличението на бюджета, което е по-голямо от това през 2020 г. (6,6 процента), бе обявено в доклад на министерството на финансите, публикуван в момент, когато се провежда годишната сесия на парламента. Пекин предвижда да похарчи 1,355 млрд. юана (209 млрд. долара, 175 млрд. евро) за отбраната си, между три и четири пъти по-малко от разходите на Вашингтон. "Това са официалните числа, които вероятно не отразяват всички разходи, свързани с отбраната", подчертава Адам Ни, директор на базирания в Австралия Център за китайска политика. "Същият проблем съществува и с други страни, включително със Съединените щати."

Китай аргументира увеличаването на военния си бюджет със следните цели: да догони Запада, да подобри заплащането на военните и да привлече нови кадри в армията, а най-вече да защитава границите си по-добре и с по-скъпи оръжия.

Китай цели да изтъкне претенциите си за суверенитет върху Южнокитайско море (най-вече пред Виетнам и Филипините), върху Източнокитайско море (към контролираните от Япония острови Сенкаку), а също така към Индия за Хималаите.

Подготовката за хипотетична инвазия на Тайван, остров с население 23 милиона души, смятан от Пекин за китайски, също се отразява върху финансите на Китайската народноосвободителна армия (КНА).

"Външни заплахи"

А това е така, защото, макар атака срещу Тайван да не се планира освен в случай на официално обявяване на независимост от Тайпе, подготовката за нея е изключително скъпа (плавателни съдове, ракети, самолети, учения). Китайската армия, която е враждебно настроена към тайванския президент Цай Ингвен, чиято партия е традиционен привърженик на независимостта, почти ежедневно изпраща свои самолети в идентификационната зона за въздушна отбрана на Тайван. "Независимостта на Тайван е синоним на война", предупреди за пореден път през януари китайското министерство на отбраната.

През изминалата година се наблюдаваше и голямо напрежение в отношенията Китай - САЩ и Китай - Индия. Съединените щати изпратиха военни кораби в Южнокитайско море, за да се противопоставят на териториалните амбиции на Пекин, и в близост до Тайван, за да изразят подкрепата си за тайванските лидери. При сблъсъка между Китай и Индия по планинската им граница през юни миналата година загинаха 20 индийски войници и най-малко четирима китайски.

"Външните заплахи, пред които е изправен Китай, го задължават да засили отбранителния си капацитет", най-вече с оглед на "случаите на намеса на САЩ в тайванския въпрос", заяви Сун Чжунпин, експерт от КНА. Предвид факта, че Тайван и Южнокитайско море са приоритети за Китай, голяма част от военния бюджет ще облагодетелства флота.

Разрушители и хеликоптероносачи

Флотът се сдоби през последните 12 месеца със самолети, разрушители и с два нови хеликоптероносача с щурмови хеликоптери тип амфибия. Китай, който вече има два самолетоносача ("Ляонин" и "Шандун"), в момента строи трети.

Засилването на китайската армия, която твърди, че води "отбранителна" политика и "не цели хегемония или експанзионизъм", провокира постоянно недоверието на съседните страни. "Нарастващата военна мощ на Китай без съмнение изглежда заплашително за другите азиатски страни (...) и за САЩ. КНА обаче ще има нужда от още години или десетилетия, преди да е готова. Тя вероятно ще трябва да действа предпазливо, преди да премине към истински сражения", казва Джеймс Чар, експерт по китайската армия от Нанянския технологичен университет в Сингапур.

Пекин подчертава, че военните му разходи просто вървят ръка за ръка с икономическия му растеж и все още са скромни от гледна точка на процента им БВП (около два процента), а тези на Вашингтон и Москва превишават три процента от БВП. Според Международния институт за изследване на мира в Стокхолм през 2019 г. Съединените щати много ще са изпреварили като военни разходи (732 млрд. долара) Китай (261 млрд.), Индия (71 млрд.), Русия (65 млрд.), Саудитска Арабия (62 млрд.) и Франция (50 млрд.). 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за последния работен ден - късмет за Телците, Раците стягат куфарите САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за последния работен ден - късмет за Телците, Раците стягат куфарите
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Проф. Костадин Ангелов с новини за пандемията от COVID-19 след закриването на щаба (НА ЖИВО) ПЪРВО В ПИК TV! Проф. Костадин Ангелов с новини за пандемията от COVID-19 след закриването на щаба (НА ЖИВО)
ново
Днес: 45
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това