ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Валя Иванова, Добрич
Необходими продукти:
5 яйца
мая, колкото кибритена кутийка
2 ч.ч. прясно мляко
3 ч.ч. захар + малко за поръсване
1 ч.ч. олио
настъргана кора от един лимон
брашно за сравнително меко тесто
малко мармалад
смлени орехи за плънката
1 яйце за намазване
Начин на приготвяне:
Разбъркайте маята с малко прясно мляко и брашно и я оставете да шупне. След като втаса, отново я разбъркайте и така три пъти. Това е много важно, за да станат кифличките пухкави. Пресейте брашното в затоплен съд, отделно разбийте яйцата, млякото и захарта. Добавете настърганата лимонова кора. Оформете кладенче в брашното и сипете вътре така приготвените продукти. Месете тестото, като от време на време топите ръцете си в мазнината, докато то я поеме цялата. Тестото трябва да стане меко и гладко. Месите енергично, както се казва по мъжки, но без да го биете в масата! Този трик с биенето в масата се отнася за питката с мая, а не за козуначеното тесто! Когато го месите, го оформяйте на топка, а след това го разтягайте по дължина. И това - многократно. Когато е готово, оставете на топло да втаса. Разточете на кръг и нарежете на триъгълници, в чийто широк край слагате от плънката, завивате на кифличкa и редите в намаслена тава. Отново оставете да втасат и едва тогава ги намажете с разбито яйце и поръсете с кристална захар. Печете на умерена, предварително загрята фурна, в която сте сложили малък огнеупорен съд с вода. Това се прави, за да не засъхва коричката им.
Ами това е, опитайте ги и ви гарантирам, че ще останете много доволни от резултата и ще си приготвяте тези кифлички и в делник, и в празник.