Кметът на Бургас Димитър Николов отговори на Ревизоро пред ПИК: Воден режим няма да има

Региони

Кметът на Бургас Димитър Николов отговори на Ревизоро пред ПИК: Воден режим няма да има

77708
на 27.11.2020
Кметът на Бургас Димитър Николов отговори на Ревизоро пред ПИК: Воден режим няма да има

Няма опасност от водна криза в Бургас. В това увери пред ПИК кметът на града Димитър Николов. Нещо повече - няма опасност от воден режим и по Южното Черноморие.

препоръчано

Припомняме, че по-рано днес, от трибуната на Народното събрание, министърът на околната среда и водите Емил Димитров, изнесе данни за състоянието на водния сектор у нас, както и предупреди, че заради чиновническо бездействие, Бургас и Южното Черноморие, са изправени пред режим на водата през пролетта на следващата година.

"Аз се изненадах изключително много, защото стана така, че ние, които сме потребителите, клиентите на ВиК - на наша територия нито има язовир, нито има кладец, които да са собственост на община Бургас, и които законно си плащаме всеки месец потребяемата вода, ние ще станем виновни за липсата на вода, която не е на наша територия, за която не отговаряме и не е в нашите правомощия", обясни ситуацията Николов пред ПИК.

"Въпреки всичко, на няколко пъти сме изпратили писма - до ВиК асоциацията на територията на Бургаска област, до областния управител, до МРРБ и до МОСВ за предприетите мерки, които ще обезпечат резервно водоподаване в случай, че се случи безвалежна зима. И ВиК-Бургас, и министерствата ни увериха, че в момента се прави всичко необходимо, взето е решение в министерски съвет, за което адмирирам премиера, че са осигурени два резервни язовира, които също не са на територията на община Бургас - язовир "Ахелой" и язовир "Порой". За реконструкцията са осигурени средства от националния ВиК-холдинг. Мисля, че бяха 75 млн. лв. В момента текат процедури, за да се реконструират водовзимачните кули и язовирните стени и за пролетта тези два язовира да могат да функционират и ще имаме резервно водоподаване", посочи бургаският кмет мерките, които са предприети до момента за обезпечаване на резервното водоподаване към Бургас.

"Въпреки това, лично директорът на ВиК ми гарантира, че ако се случи да намалеят обемите в язовир "Камчия" да се застраши водоподаването на територията на Бургаска област - не само на територията на община Бургас, защото сме достатъчно много общини, то тогава ще спрат водоподаването към Варненска област. Там има резервни водоизточници - язовири и кладенци, и в най-критичния момент вода за Бургаска област и Южното Черноморие ще бъде обезпечена и няма да бъде застрашен летният сезон, включително и за консумацията на територията на град Бургас", подчерта Николов. 

Така по думите му, водна криза и режим на водата, не се очаква да има и гражданите на Бургас и жителите на областта, ще имат достатъчно питейна вода.

"Ние сме клиенти и си плащаме за тази услуга - доставка на питейна вода, която не идва нито от нашата територия, нито се организира от община Бургас. Нито сме собственици на язовири, нито на ВиК-трасета, На няколко пъти са ни информирали и уверили, че няма да има воден режим", дебело изтъкна Димитър Николов.

"Ние в община Бургас какво сме направили - от няколко месеца аз съм свикал и назначил комисия, в която влизат ВиК-инженери и специалисти по геодезия, представители на ВиК-Бургас, заместник-кметът по строителството и те в момента работят и са готови с предложение за алтернативни източници на територията на град Бургас - това е за наша си консумация, за града. Но пак да кажа - градът е едно, областта е друго. Каквото е необходимо от нас като административни решение, включително и някакви други, финансови например, ние сме на линия", завърши темата кметът на Бургас.

Сподели:
Бомба x
Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО)
ново
Днес: 309
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това