Вход
София
Времето в София 4 o C

Кметът на Бургас с аларма до главния прокурор - откри незаконно депо за стари гуми до биорезерват

Кметът на Бургас с аларма до главния прокурор - откри незаконно депо за стари гуми до биорезерват

на 28.01.2020
4645
1
Кметът на Бургас с аларма до главния прокурор - откри незаконно депо за стари гуми до биорезерват
Автор: ПИК
28.01.2020
1
4645

Кметът на Бургас Димитър Николов направи проверка и сигнализира главния прокурор за незаконно сметище, което се намира в частен терен в близост до града и до биорезервата Атанасовско езеро. За това съобщи самият той в социалната мрежа.

"За мен това е престъпление срещу природата. Надявам се нарушителят да бъде установен бързо, а замърсяването да се премахне за негова сметка. Въпреки че щетите върху природата нямат цена. Те са безвъзвратни", написа той.

От пролетта на миналата година институциите издирват собствениците на незаконното депо, което се разраства и се превръща в сметище.

"Разчитам на органите на реда, за да бъде открит собственикът на терена", каза пред журналисти кметът на Общината Димитър Николов по повод откритото незаконно депо за отпадъци, струпани върху частен терен в близост до природния резерват Атанасовско езеро.

„Много се възмутих. На място видях огромни количества употребявани гуми от всякакъв калибър – за леки коли, камиони, трактори и други. Това показва, че този, който е извършил това екологично престъпление, се занимава с този род бизнес. За съжаление, въпреки няколкото ни сигнала до РИОСВ – Бургас и тяхното изострено внимание, не успяха да намерят собственика на терена, който се оказа софийска фирма. На адреса на фирмата отричаха да има такъв представител, затова, според нас, трябваше да се намеси лично главният прокурор, защото това е престъпление към нашия резерват“, отбеляза кметът Николов.

Той уточни, че на няколко пъти са получавани сигнали, включително от чужденци-орнитолози, които посещават Атанасовско езеро с цел наблюдение на птиците.

„Присъствието на този грозен отпадък там застрашава екологичният баланс. Използвали са достъп, който ние от общината сме осигурили с изграждането на една част от пътя за канално-помпената станция за фекалните води към пречиствателната станция. През нея, може би в тъмната част на деня са превозили този отпадък доста организирано. В момента аз разчитам на органите на реда да ми помогнат, да идентифицират собственика, който трябва да бъде санкциониран. Това е вменено в закона“, посочи още Димитър Николов.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34065
архив

Народът и властта отдавна са в интимни отношения, но удоволствие от това получава само властта.

 

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! СДС крои бъдещето на дясната коалиция с Буруджиева, Антоанета Христова, Огнян Минчев и Антоний Гълъбов (ОБНОВЕНА)
x
НЕОБИКНОВЕН ДЕН: Празнува най-мъдрото име - днес има и строги забрани, ето какви са те
x