Кметът на Пловдив Здравко Димитров с разтърсваща изповед пред ПИК за битката с коронавируса: 21 дни се борих в болницата. Тежко е, не го пожелавам на никого!

Региони

Кметът на Пловдив Здравко Димитров с разтърсваща изповед пред ПИК за битката с коронавируса: 21 дни се борих в болницата. Тежко е, не го пожелавам на никого!

64644
на 24.11.2020
Кметът на Пловдив Здравко Димитров с разтърсваща изповед пред ПИК за битката с коронавируса: 21 дни се борих в болницата. Тежко е, не го пожелавам на никого!
Автор:   Илиян Радков

Кметът на Пловдив Здравко Димитров се срещна очи в очи с коронавируса. Зико, както е известен градоначалникът, прекара тежко COVID-19 – дори  влезе в Интензивно отделение. Димитров прекара общо 21 дни в болницата, като преди това се лекува и седмица при домашни условия. В момента продължава да се възстановява след инфекцията. Изписаха го от болница миналия четвъртък.

препоръчано

Потърсихме го, за да разберем как се чувства. Попитахме го и за актуалната информация, свързана с разпространението на заразата в Пловдив, както и за скандалните случаи с размотаването на пациенти из болниците в града, довели до смъртта им.

Оказа се, че кошмарът за Зико е бил по-голям, защото от COVID-19 са се разболели и двете му дъщери – Мария и Рая. По-малката от тях Рая дори се е срещнала с инфекцията, докато Димитров се е лекувал в болницата.

Ето какво разказа ексклузивно Димитров пред ПИК:

 - Г-н Димитров, вие също изживяхте кошмара наречен COVID-19, как се чувствате след изписването ви от болница?

- Определено по-добре. Но не е, както трябва да бъде.

- Има ли още нещо притеснително, касаещо цялостното ви здравословно състояние след инфекцията?

- Не, няма. Възстановявам се нормално. Във връзка съм с лекуващите лекари, вече нямам температура. Кислородът трябва да се повиши. Това са нормални неща след болнично състояние.

-Как протече при вас заболяването, защото се наложи да се лекувате в болница и то продължително?

- За съжаление зле, с усложнения. Няма да конкретизирам. Само ще пожелая на хората да се пазят, не го пожелавам на никого. Тежко е, не е за подценяване самото заболяване. Има симптоми, които не са толкова сериозни и дават повод да бъде подценено и за съжаление в някои случаи завършва зле.

- Как се лекувахте?

- Опитах първо вкъщи. Направих си снимка, не беше толкова тежко. След това си направих още една и след нея вече трябваше да постъпя в болница. И за съжаление там може би на десетия ден трябваше да вляза в интензивното отделение.

- Общо колко дни прекарахте в болницата?

- Точно 21 дни, а преди това и една седмица се лекувах вкъщи?

- Надявам се, че семейството ви и най-близките ви хора не са се срещали с COVID-19.

- Членове на семейството ми също се разболяха. Голямата ми дъщеря Мария го изкара, малката Рая го прекара по времето, когато бях в болница. Тя го изкара отвън – вкъщи. И двете вече са добре. Какво съм изживял, само аз си знам – отвън децата ми са болни, аз съм вътре в болница, но мина.

- Това е най-важното. Стигна ли се до някакви проблеми или до застой при работата на Общината, докато бяхте в лечебно заведение?

- Не. И преди да вляза в интензивното, и след това се чувахме всеки ден. Дори малко по-рано, когато ме търсихте, не успях да разговарям с вас, защото сме в непрекъсната онлайн връзка. Правим оперативки, на щаба имаше оперативки. С районните кметове се чуваме и виждаме, със зам.кметовете. Всички работят, за което им благодаря.

- Работихте ли и от болницата – имахте ли възможност и състоянието ви позволяваше ли?

- В началото, когато постъпих в болницата и докато си бях вкъщи – да. След това нямах възможност по разбираеми причини. През последната седмица отново работя. Дори идваха  и долу под прозореца, аз бях на втория етаж. Който трябваше, го виках и идваше. Аз им говорех отгоре.

- Успяхте ли да вземете и някое важно решение за Пловдив, докато разговаряхте с колегите си от общинската администрация по този начин – вие отгоре, а те под прозореца?

- Да. За болница „Свети Мина“. Повиках ги. Професор Петров дойде, Калинов и зам.-кметът Анести Тимчев. Ако се налагаше да се решава нещо по-спешно, идваха отдолу и набързо обсъждахме въпросите.

- Сам споменахте болница „Св. Мина“, известна още като Първа градска болница. Какво се случва с нея, защото тя беше обявена като първата Ковид болница в страната, а синдикатите твърдят, че тя не е пригодена за тази цел?

- Проблемът е, че в момента изграждаме системата за кислород. Възстановяваме и изграждаме, защото я нямаше навсякъде. Нямаше и легла, нямаше и завивки за всички стаи. Просто трябваше някой, който взе това решение да попита първо хората, които разбират, а да не се взима така горе-долу на инат, защото реално все още няма готовност. Да не казваме, че общински съветници си правят ненужен PR. Най-добре за болницата и болничните заведения знае нейният ръководител къде трябва да бъдат насочени парите. Не е нужно някои общински съветници, които нямат и медицинско образование, да пренасочват средствата не там, където трябва. Защото в крайна сметка отговорността не е тяхна. Те не носят никаква отговорност.

- Кои са хората, които визирате?

- Знаят се кои са. Няма да ги споменавам сега, за да не им правя реклама. Просто си правят PR без да имат отговорност. Нека оставим хората ,които разбират да взимат тези решения, а ние само да ги подкрепяме.

- Какво точно още предстои да се направи в болница „Св. Мина“, за да се превърне наистина в една функционираща Ковид болница?

- Предстои да се възстанови кислородното стопанство, както вече споменах, за да може до всяко легло да има кислород. Това е най-важното. Тази болница беше пред закриване, дори я бяха закрили. Но с общи усилия и екипа, който работи там и с усилията и на екипа и на Община Пловдив, ще я възстановим и тя ще работи.

- Общината ще подпомогне ли по-сериозно финансово въпросното лечебно заведение, както и останалите, които са общински?

- При възможност ще го направим, не сме оставили никой. Винаги откликваме.

- За съжаление в Пловдив се стигна до негативната тенденция доста пациенти с COVID-19 да бъдат размотавани по болниците – вече публично достояние са четири такива случая на починали пациенти. Каква е причината за тези изключително неприятни ситуации, водещи до трагедии, според вас?

- Първо изказвам съболезнования на близките им. Аз не мога да обвиня никой. Болниците са пълни. Медицинският персонал е на ръба. И аз го изпитах, и го видях. Има хора, които работят по 2-3 дни, поемат и смени на други. В никакъв случай не мога да предположа, че някой е направил нещо нарочно. Но това не е никак приятно.

- Според вас къде или у кого е грешката, за да се стигне до тези фатални за пациентите случаи –у лекарите, нежеланието да приемат пациентите, липсата на места или нещо друго?

- Доколкото следя нещата е липсата на възможност. Когато няма места за тези хора, наистина е жалко. Кислородният апарат е свършил, веднага трябва да се достави и даде друга бутилка на всеки. Без кислород все едно, че го обричаш. Но проблемът е, че просто няма къде – трябва в коридора да го приемат.

- Възможно ли  е да се направи нещо на този етап, за да се избегне размотаването между болниците в Пловдив?

- Повярвайте ми, правят всичко възможно. Всички болници работят на предела. Взимат си стажанти и доброволци. Системата едва издържа – на предела е. Винаги съм го казвал.

- Доколкото ви разбирам, излиза, че медиците нямат вина в конкретните случаи…

- Сигурно някой има вина. Какво да ви кажа?! Това е двустранен процес. Сигурно някой се е забавил, не е обърнал внимание. Има нещо, но не съм толкова навътре. Но не е станало нарочно.

- При подобни случаи обикновено проверките се извършват и от „Медицински надзор“.  Какви са правомощията на общината за проверки при такива ситуации?

- За Общинското здравеопазване - ДКЦ-тата, Първа и Втора градска болница – „Св. Мина“ и „Св. Пантелеймон“ отговаря д-р Калинов и прави всичко възможно. Анести Тимчев също. В непрекъснат контакт са, помагаме.

- Констатирали ли са някакви нарушения те при общинските болнични заведения?

- Не. Няма нарушения.

- Доколкото съм запознат, последният случай с починалия заради размотаване г-н Йордан Недев, който е от Стамболийски, но живее в Кричим, е бил бивш кандидат кмет на Община Кричим от ГЕРБ, както и бивш общински съветник от партията.

- Да. Точно така е.

- Разполагате ли с някаква нова информация по случаите с двамата пациенти, които починаха, докато чакаха на стълбите пред болницата?

- Каквото знаете вие, това знам и аз. Аз все още нямам възможност да излизам. Всъщност и аз се информирам от медиите.

- Областният щаб реши обучението на учениците да продължи онлайн през следващите 2 седмици…

- Всеки директор има право да осъществява връзка с министъра и с Киркова и да взима самостоятелно решение. Те имат самостоятелност да си решават. Имат си и учителски съвети и настоятелства, в които участват и родители. Така че имат възможност да вземат най-доброто и гъвкаво решение, в зависимост от бройката на заболелите.

- Съвместно с щаба обмисляте ли да въведете още по-строги мерки за Пловдив?

- Ако се наложи, разбира се, че ще го направим.

- Дори и за пълно затваряне  на града, респективно и на областта…

- Не мога да кажа. Ще видим. Няма как, ако всичко се затвори и бизнес и всичко… Няма как да стане това, но ... Следим ситуацията.

- Пловдив е не само вторият град по големина в България, но като че ли се нареди и на второ място по разпространение на заразата…

- В момента намалява. Тенденцията е обратна, дано да се задържи. При нас е лошо, че в Пловдив постоянно се влиза и излиза, градът е отворен. От двете съседни общини, а и не само влизат и работят излизат и извън Пловдив. Затова тук има голямо текучество. Ние не сме някое малко затворено балканско градче, където малко хора да влизат и да излизат. Ние сме на кръстопът. Да не говоря, че съседните общини Марица и Родопи се лекуват в град Пловдив. Мисълта ми е, че административните им адреси са в град Пловдив. Хората им се лекуват в Пловдив,но си плащат данъците извън Пловдив. Ползват всичко – образование, здравеопазване и т.н.

- Докъде се стигна с идеите за разрешаване на този проблем?

- Град Пловдив трябва да си разшири границите.

- Доколкото съм запознат, целта е съседните общини да влязат към Община Пловдив…

- Или част от тях, или целите. Може поне близките населени места, които са до Пловдив да станат като квартали. Става въпрос за един от двата варианта. Това са изкуствено създадени общини.

- Какъв е призивът ви към пловдивчани по време на пандемията с оглед на това, че и вие все още се възстановявате от COVID-19 ?

- Както съм казвал винаги, да се спазват всички правила. Наистина, когато се ограничава човек, не е правилно. Разбирам ги и хората – не е приятно да им ограничиш правата, но в крайна сметка всичко е до тях, т.е за всички нас. Правилата са за всички нас. Длъжни сме да ги спазваме не само, за да пазим себе си, но и околните. Пожелавам пандемията да премине по-бързо. Ако има ваксини, които влияят добре, да бъдат пуснати по-бързо на пазара и да премине този кошмар, защото това си е биологична война. Миналия четвъртък излязох от болницата. Искам да благодаря на колектива на болница „Пълмед“ и на професионализма им. В заключение мога да кажа, че от добър човек става добър лекар. Няма как да не си обичаш професията и да бъдеш добър лекар. Да се държим за тях, спазвайки правилата. Да им олекне и на тях, защото и те дадоха много жертви. Те са на първа линия, трябва да ги щадим и тях.

 

Сподели:
Бомба x
Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО)
ново
Днес: 263
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това