Вход
София
Времето в София 17 o C

КНСБ: Неоснователно се уволняват работници заради реплики във фейсбук

КНСБ: Неоснователно се уволняват работници заради реплики във фейсбук

на 15.10.2019
4713
2
КНСБ: Неоснователно се уволняват работници заради реплики във фейсбук
Автор: ПИК
15.10.2019
2
4713

Заради изявления и реплики в социалната мрежа "Фейсбук" вече има случаи на уволнени работници от техните работодатели. Това разкри в Плевен вицепрезидентът на КНСБ в Плевен Чавдар Христов.

Той посочи, че се наблюдават проблеми в сферата на труда, които са следствие на общуването в Интернет пространството. Затова КНСБ започва проекта "Парламент на работеща България" с цел да дискутира актуалните теми в ново направление, уточни Христов.

Форумът на КНСБ в Плевен предизвика голям интерес, допълни той. По думите му синдикатът си е поставил нестандартна задача, да изведе на вниманието на по-широк кръг хора - работници и служители, членуващи и нечленуващи в синдикати, теми, които все още не са навлезли в дневния ред на обществото, но касаят регулацията на труда и капитала. Този проект е една форма да достигнем до по-голям кръг от хора и да събудим дискусия, каза Христов, цитиран от БТА

Според него първият въпрос е свързан с новите обстоятелства - новата среда за общуване в социалните мрежи, и особено тази на "Фейсбук" - проблемите, които тя поражда в сферата на труда. Размисълът е в посока дали е необходимо да се организира вид регулация за участието в мрежата, каза Христов.

"В тези мрежи има всякакви реплики, изявления, някои от които се преследват от работодателите - според нас без основание, но това ни кара да помислим за вид регулация на тези отношения между работещи и работодатели", изтъкна Христов.

"Според него трябва да има и себеконтрол, когато някои напише нещо, трябва да създава че носи отговорност, независимо, че средата е нестандартна. Онези работодатели, които веднага търсят възможност да налагат наказания, дори уволнения, също не са прави", коментира той.

Тодор Капитанов - национален секретар на КНСБ, подчерта, че при уволненията след споделени мисли в мрежата за работодатели, обикновено работодателите твърдят, че са уронили авторитета на фирмата, че разкриват нейни тайни, като например работните заплати. "Според него тези случаи не са само в България, но и Западна Европа. Над 3,6 милиона са потребителите във "Фейсбук" от България, като 78 на сто от колегите са свързани в мрежата", посочи той.

"Активността в мрежата у нас е най-висока между 13.00 и 15.00 ч.", допълни той.

Капитанов заяви, че на дискусията в Плевен е изразена необходимост от регулация. Проектът на КНСБ касае и тежката форма на стрес по време на работа, както и това, че мобилните връзки трябва да имат граници - не 24 часа да сме на разположение на работодателя. В различни страни вече са въведени правила и в тази посока, подчерта Капитанов.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 29877
архив

Въпрос към радио: Ереван":
- Каква е разликата между българската и шведската маса?
Отговор на радиото:
- На шведската маса има храна, а на българската - певица.

няма нови новини
Днес: 82
hot
най-четени новини в момента
сега
2276
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК! Премиерът Борисов за оставката на зам.-министър Живков: Няма милост за никого, ние в ГЕРБ сме го показали. Списъци не коментирам, аз строя. Цветанов вероятно ще си направи собствен проект (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Ето какво се случва в тялото ви, когато отслабвате
x