BG EN

Кои съставки на храните предизвикват рак? Четете етикетите с помощта на справочника "Тайнствените Е-та"

Книги

Кои съставки на храните предизвикват рак? Четете етикетите с помощта на справочника "Тайнствените Е-та"

69868
на 08.02.2018
Кои съставки на храните предизвикват рак? Четете етикетите с помощта на справочника Тайнствените Е-та
Автор:   ПИК

Търсете на вестникарските павилиони

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Много от добавките в храните, така наречените Е-та, се оценяват различно в различните страни, някъде са забранени, а другаде не. Редица оцветители и консертванти могат да предизвикат алергични реакции - от обриви до сериозни дерматологични проблеми, стомашни разстройства, затлъстяване, високо кръвно и дори рак. Ако нещо някъде е забранено, макар и у нас да се използва на воля, е по-добре да не го употребявате!

препоръчано

Пълният списък на вездесъщите трицифрени означения, известни като Е-та, и какво стои зад този неразгадаем шифър, ще научите от книжката "Тайнствените Е-та: Пълен справочник на химичните добавки в храната ни". От днес можете да намерите полезното издание на "Милениум" на една ръка разстояние - на всички вестникарски павилиони в страната с цена само 5 лв. В томчето изчерпателно и прегледно са изброени и обяснени всички означения, които срещате на етикетите в супермаркета. Освен това, то ще ви даде възможност за лесно сверяване всеки път, когато обикаляте магазина с пазарската количка, защото полезната книга е в джобен формат - специално избран, за да можете винаги да я носите със себе си. Една проста сверка на подозрително "Е" от етикета на дадена стока с книгата може да ви спеси болести и големи тревоги.

Това например са някои от оцветителите, които са забранени в някои страни Е102, Е104, Е107, Е110, Е120, Е122 – Е133, а в България се използват. Те са знак за повишено внимание! Абсолютно забранени за производство са Е 103, Е 121. 

За канцерогенни се смятат консервантите от Е 210 до Е217. Те се съдържат в соковете, газираните и ободрителните напитки, и пастетите с лют вкус. Опасни са и консервантите Е240 и Е 249. Рак причиняват Е330, Е131, Е240 и Е142. А Е230, Е231, Е232, Е233 и Е238 може да предизвикат раздразнение на кожата или алергия. Е233 пък води до затлъстяване.

За хипертониците ужасно вредни са консервантите Е250, Е252 и Е254. Първият от тях е и канцерогенен, добавя се към кренвирши и наденици, и също не е забранен навсякъде. Много трябва да се внимава за "срещи" с него. До повишаване на нивото на лошия холестерол водят Е230, Е321 и Е322. Рискови за здравето са и Е250 и Е251.

Кои са всички отрови, които ни дебнат от апетитните на пръв поглед изкушения от витрините, ще научите от книгата.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за неделя - Овните готови на всичко, за да постигнат целите си, денят за Рибите е спокоен САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за неделя - Овните готови на всичко, за да постигнат целите си, денят за Рибите е спокоен
ПИК TV x
Проф. Георги Рачев с топ прогноза пред ПИК TV: Студ сковава страната през следващите дни - ще виждаме какво дишаме! Лошото е, че... (ВИДЕО) Проф. Георги Рачев с топ прогноза пред ПИК TV: Студ сковава страната през следващите дни - ще виждаме какво дишаме! Лошото е, че... (ВИДЕО)
ново
Днес: 64
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК