ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Точно както някои храни могат да бъдат естествени болкоуспокояващи, има и някои, за които се смята, че причиняват до 30 процента от мигрените и главоболията.
Ето защо е много важно да внимавате какво ядете и да избягвате тези храни, ако страдате от чести главоболия.
Преди всичко не трябва да „пропускате“ хранения, дори ако сте на диета и искате да отслабнете. Ако често избягвате определени ястия, можете да предизвикате спадане на нивата на кръвната захар, което може да доведе до мигрена.
Опитайте се да се храните редовно и здравословно като често консумирате плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и немазно месо, което ще ви помогне да поддържате стройна линия, но и което ще предпази тялото ви от „гладуване“.
Ето храните, които причиняват главоболие според "Локално":
Китайско и маринована храна
Азиатската храна обикновено е пълна със силни подправки и към нея се добавя мононатриев глутамат (MSG), подобрител на вкуса, който може да причини главоболие. Този подобрител на вкуса се намира в супи, замразени и преработени и консервирани храни. MSG се намира и в подкислени ферментирали храни или храни, които са били мариновани по някакъв начин.
Кофеин
Вярно е, че кофеинът в малки дози може да повиши бдителността. Големите количества кофеин обаче могат да доведат до раздразнителност, безсъние, безпокойство и мигрена. Кофеинът, ако се консумира продължително време, може да доведе до химическа толерантност на тялото, така че при внезапно спиране на консумацията му може да се появи мигрена. Освен в кафето, кофеин се съдържа и в шоколада, газираните сокове, чайовете и енергийните напитки. Освен храни и напитки, богати на кофеин, трябва да избягвате и диетичните сокове, снаксовете и нискокалоричните сладкиши, тъй като те съдържат аспартам – изкуствен подсладител, който също може да причини главоболие.
Хот дог
Хот догът е любима храна на много деца, но често и на много възрастни. И въпреки че знаем, че той не е най-добрият здравословен избор и трябва да се избягва, има още една причина да се откажем от него. Както много други преработени храни, като колбаси и салами, той също съдържа тирамин, но също така и натриев нитрат, който може да доведе до мигрена.
Чесън
Въпреки че чесънът е много здравословен и трябва да се яде редовно за укрепване на имунитета и за предотвратяване или лечение на различни заболявания, не трябва да се прекалява и трябва да се яде умерено, тъй като съдържа и тирамин и може да бъде причина за чести главоболия.
Алкохолни напитки
Червеното вино, подобно на чесъна, е много здравословно и може да помогне за подобряване на кръвната картина, регулиране на кръвното налягане и укрепване на тялото. Но не трябва да се консумира в големи количества, защото в този случай може да бъде причина за мигрена. Същото важи и за бялото вино и бирата.
Всички тези алкохолни напитки съдържат тирамин. Освен това алкохолът увеличава притока на кръв към мозъка, което може да доведе до мигрена или да засили вече съществуваща.