BG EN

Колко дълго трябва да печете коледната пуйка

Америка

Колко дълго трябва да печете коледната пуйка

57252
на 20.12.2021
Колко дълго трябва да печете коледната пуйка
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Печената пуйка е едно от най-предпочитаните ястия за Коледа. Може да се приготви по много различни начини, като заема централното звездно място на празничната трапеза. Уханието и вкусът са чудесни, но стига да знаете как правилно да изпечете пуйката, така че да я направите максимално крехка, сочна и вкусна без да е прекалено препечена или пък недопечена.

препоръчано

Когато готвите голяма пуйка (в някои случаи птицата може да достигне до 10 кг), правилното изпичане може да е истинско предизвикателство. Ако сте решили да напълните пуйката, трудностите се удвояват, защото при наличие на плънка изпичането може да е още по-бавно.

Чудите се колко време е нужно, за да изпечете достатъчно добре пуйката. Очаквате гости за празничната вечеря, а имате да приготвяте още толкова много гозби. Как да процедирате така, че хем да сготвите пуйката навреме, хем тя да не остане нито сурова, нито да изгори и да стане прекалено суха.

Американската служба по безопасност на храните, цитирана от realsimple.com, дава съвети и насоки за това как най-добре да приготвите празничната си пуйка. Важно е да се отбележи, че е препоръчително да използвате вътрешен термометър, за да сте напълно сигурни, че месото е безопасно и добре сготвено. Пуйката е готова, когато достигне вътрешна температура от минимум 75 градуса.

Колко време е нужно, за да изпечете добре пуйката?

Най-добрата температура за печене на пуйка е по-ниската. За да стане сочна и крехка, пуйката е добре да се пече на по-слаб огън за по-дълго време. Ако е с пълнеж, времето се удължава. Най-добрата температура за печене на пуйката е около 160-170 градуса, съветва "Аз-жената".

Ето и ориентировъчни часове на печене спрямо теглото на пуйката. Ориентировъчно ви са ви нужни по около 40-45 минути на килограм месо.

Колко време се пече пуйка без плънка:

Ако пуйката тежи от 3 до 5 кг – печете между 2 и ½ - 3 часа;
Ако пуйката тежи от 5 до 6 и ½ кг – печете между 3 и 3 и ½ часа;
Ако пуйката тежи от 6 и ½ до 8 кг – печете между 3 и ½ до 4 и ½ часа;
Ако пуйката тежи от 8 до 9 кг – печете между 4 и ½ до 5 часа;
Ако пуйката тежи около 10 кг – печете между 5 и 5 и ½ часа в зависимост от фурната ви.
Пуйка по английски

Как се пече пуйка с плънка:

Ако пуйката тежи от 3 до 5 кг – печете между 3 и 3 и ½ часа;
Ако пуйката тежи от 5 до 6 и ½ кг – печете между 3 и ½ до 4 часа;
Ако пуйката тежи от 6 и ½ до 8 кг – печете между 4 и 4 и ½ часа;
Ако пуйката тежи от 8 до 9 кг – печете между 4 до 5 часа;
Ако пуйката тежи около 10 кг – печете между 5 и 5 и ½ часа в зависимост от фурната ви.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за Деня на студентите: Стрелецът да внимава с щедростта, неочаквани пари за Водолея САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за Деня на студентите: Стрелецът да внимава с щедростта, неочаквани пари за Водолея
ПИК TV x
Доц. Борислав Цеков пред ПИК TV: ППДБ искат власт без избори, политиката се тиктокизира, а еврото е необратимо (ВИДЕО) Доц. Борислав Цеков пред ПИК TV: ППДБ искат власт без избори, политиката се тиктокизира, а еврото е необратимо (ВИДЕО)
ново
Днес: 102
горещо
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК