Колко струва най-скъпият дрон на света? (ВИДЕО)

ВИДЕО

Колко струва най-скъпият дрон на света? (ВИДЕО)

19204
на 27.11.2022
Колко струва най-скъпият дрон на света? (ВИДЕО)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Дронът - безпилотен летателен апарат, управляван дистанционно или от бордови компютър, е не просто забавление за пораснали момчета или детска играчка. Отдавна той надрастна тази си роля и се използва не за любителски състезания на фенове на машината, а за фотозаснемане, военни цели, за подпомагане на полицията в борбата с престъпността, наблюдение, проучвания, отразяване на събития от репортери, от земеделските производители с цел проверяване на продукцията и състоянието ѝ, както и за редица други цели. Вероятно обхвата на употреба на дроновете ще нараства системно. Планира се например дронове да бъдат използвани за доставка на поръчани стоки от онлайн магазини, когато поръчките отговарят на размера и теглото, които е възможно да бъдат доставени с дрон. Всяка дейност има подходящ дрон, който позволява да бъде извършвана, като естествено и цената е различна. Най-скъпият дрон на света със сигурност ще ви изненада с цената си, която е внушителна. 

препоръчано

Колко струва най-скъпият дрон на света?
 

Най-скъпият дрон на света струва 14.5 милиона долара. Неговото име е Reaper MQ-9. Този дрон, способен на дистанционно контролирани или автономни летателни операции, е разработен от General Atomics Aeronautical Systems предимно за Военновъздушните сили на САЩ. Възможностите му са удивителни, което определя и високата му цена. Най-скъпият дрон на света е предназначен за дълготрайно наблюдение на голяма надморска височина. Двигателят на Reaper с мощност 950 конски сили му позволява да носи 15 пъти повече боеприпаси и да лети с три пъти по-висока скорост от MQ-1. Контролът над полета се осъществява от надземна станция, както и употребата на оръжия. Предвижда се дронът да се използва до края на 2035 година, като непрекъснато се правят надстройки на оборудването. Към средата на изминалата 2021 година ВВС на САЩ експлоатираха над 300 MQ-9 Reapers.

Интересни факти за най-скъпия дрон на света в цифри

- 3.2 км. – това е разстоянието, на което бордовата камера на дрона може да разчете регистрационен номер.


- 1.2 секунди – това е нужното време, за да достигне командата от оператора до дрона.

- 6 – броят на пилоните на дрона. 
 
- 14 часа – най-дългият полет на най-скъпия дрон, когато е зареден напълно. Обхватът му е 1900 километра


- 2013 г. – годината, в която командването на специалните операции на военновъздушните сили на САЩ планира поддръжка на екипи за специални операции на места без инфраструктура.

- тегло, което може да носи, включително боперипаси - 2537 килограма. До 680 кг. са боеприпасите за две бойни бордови станции, а до 68 кг. са боеприпасите, които може да носи и изстреля от две извънбордови бойни станции. Дронът може да носи до 4 ракети "земя-въздух" "AGM-114 Хелфайър", но може и да бъде въоръжен с 4 ракети "Хелфайър" и 2 лазерно насочвани бомби GBU-12 Paveway II.

- скорост - 300 мили в час (около 480 км/ч)

Дроновете днес

Вероятно освен колко струва най-скъпият дрон на света днес се вълнувате и каква е съвременната употреба на тези летящи безпилотни апарати. Масово навлиза употребата на дронове за военни цели, като с тях се покриват дестинации, които са прекалено опасни или неприятни и трудни за хората. В настоящия век дроновете, които през миналия бяха забавление за юношите, се превърнаха в основен актив за повечето армии. Подобряването на технологиите, намаляването на цената и масовото производство позволиха дроновете да се използват и като помощницив бизнеса, бита, търговията и селското стопанство - за наблюдение на горски пожари, за инспекции на инфраструктурата, за въздушна фотография и разбира се – за състезания с дронове, с което ги познаваме и от изминалия век, когато летящите машинки се купуваха от запалени фенове.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 юли - Близнаците да очакват повишение на заплатата, успехът няма да изостави Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 юли - Близнаците да очакват повишение на заплатата, успехът няма да изостави Скорпионите
ПИК TV x
Виктор Димчев със сензационен сценарий пред ПИК TV: Радев ще ни тласка от избори в избори до края на мандата си, когато ще ни се представи като спасителя (ВИДЕО) Виктор Димчев със сензационен сценарий пред ПИК TV: Радев ще ни тласка от избори в избори до края на мандата си, когато ще ни се представи като спасителя (ВИДЕО)
ново
Днес: 111
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК