Вход
София
Времето в София 18 o C

Комета ще украси звездното небе през юли

Комета ще украси звездното небе през юли

на 05.07.2020
6948
0
Комета ще украси звездното небе през юли
Автор: ПИК
05.07.2020
0
6948

Комета ще украси звездното небе през юли. Любителите на астрономията могат да я наблюдават с просто око в утрините от утре до 20 юли. За София най-удобно за наблюдение е около 4 и 20 часа или около час и половина преди изгрева на слънцето. 

Тя ще се наблюдава много ниско на североизток, а към края на периода - на север. В някои специализирани сайтове има прогнози, че в началото на периода нейната яркост ще бъде около 1 видима звездна величина, съобщава астрофизикът Пенчо Маркишки от Националната астрономическа обсерватория Рожен. 

От 10 юли кометата ще започне да се наблюдава и вечер, като на всяка следваща дата ще се издига все повече над северозападния хоризонт, но тогава яркостта ѝ ще спада.Желаещите да я наблюдават трябва да потърсят място с много нисък хоризонт в посока североизток-север, далеч от светлините на градовете. Един бинокъл винаги би бил полезен.

Кометата F3 (NEOWISE) ще премине през перихелия си днес следобяд, на разстояние от Слънцето около 44 милиона километра. Тази година трябваше да се любуваме с просто око на още две комети- Атлас и Лебед. И двете обаче започнаха да се разпадат при преминаването си покрай Слънцето. Учени от цял свят заснеха началото на забележителната смърт на кометата Атлас. Първоначалните очаквания на астрономите бяха космическият обект да стане видим с просто око през май и той да бъде една от най-зрелищните комети, наблюдавани през последните две десетилетия. 

Небесното тяло Атлас обаче рязко започна да потъмнява, което накара астрономите да мислят, че леденото ядро на коментата започва да се фрагментира или дори да се разпада. Това е непредвидимо събитие, случващо се понякога по време на приближаването на кометите към Слънцето. Тогава ядрата им започва да се нагряват и да се разпадат на фрагменти. Последният такъв случай е от 2013 г., когато ядрото на кометата ISON се разруши и изпари под въздействието на слънцето.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 23248
архив

В еврейската приказка Равин Худ вземал парите на богатите и ги раздавал на бедните, с малка лихва.

 

няма нови новини
Днес: 34
hot
най-четени новини в момента
сега
682
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
Яко плюскане на "Орлов мост" - агитките на Маджо и Божков смениха луксозната бира с биосокове и сладолед. Метежниците в категорията 60+, но лелеят за ново бъдеще (СНИМКИ)
x
САМО ЗА ДАМИ: Защо не трябва да се срещате с женен мъж?
x