Вход
София
Времето в София -13 o C

"Коммерсант": В Ереван и Баку отиде почти цялото руско правителство

"Коммерсант": В Ереван и Баку отиде почти цялото руско правителство

на 22.11.2020
11288
0
"Коммерсант": В Ереван и Баку отиде почти цялото руско правителство
Автор: ПИК
22.11.2020
0
11288

В събота Армения и Азербайджан бяха посетени от представителна междуведомствена делегация от Русия - двама вицепремиери, четирима министри, ръководител на федералната агенция. Високопоставените гости от Москва обсъдиха с ръководствата на двете страни по-нататъшни стъпки за прилагане на тристранните мирни споразумения от 9 ноември. Руската делегация направи специален акцент върху недопустимостта на опитите за пренаписване на мирния план от нерегионални държави, предимно западни, пише руският вестник “Коммерсант“, цитиран от "Фокус".

Армения и Азербайджан никога не са виждали подобно представително посещение от Русия. Първи пристигнаха силите за сигурност - министърът на отбраната Сергей Шойгу и министърът на извънредните ситуации Евгений Зиничев. Те бяха последвани от Ил-96 с цивилна междуведомствена делегация, водена от външния министър Сергей Лавров.

Колко впечатляващ беше съставът й, стана ясно видимо, когато на летището в Баку гостите бяха помолени да направят експресен тест за COVID-19. Двама вицепремиери (Александър Новак и Алексей Оверчук), министърът на здравеопазването Михаил Мурашко, ръководителят на „Роспотребнадзор“ Анна Попова, директорът на Руските железници Олег Белозеров, високопоставени представители на Министерството на външните работи, Министерството на финансите и редица други ведомства и корпорации се наредиха на опашка, за да бъдат тествани.

Посещението им имаше за цел да покаже, че Москва е отговорна за повишената си роля в региона и е готова да подкрепи активно Ереван и Баку в изпълнението на мирните споразумения от 9 ноември.

Някои от точките, договорени в онзи ден (или по-точно онази нощ) от лидерите на трите държави, са изпълнени или се изпълняват. Примирието е в сила от 10 ноември. Регионът на Агдам, контролиран преди това от арменските сили, беше върнат на Азербайджан на 20 ноември. В близко бъдеще Армения ще прехвърли контрола върху още два региона на Азербайджан. Руските миротворци са разположени по линията на контакт в Нагорни Карабах и Лачинския коридор. Сергей Шойгу заяви в събота, че те са заели 23 поста. Създава се мироопазващ център за наблюдение на прекратяването на огъня. Има размяна на военнопленници и телата на мъртвите. Повече от седем хиляди жители, които преди това са напуснали домовете си, са се завърнали в Степанакерт от Армения. Вътрешно разселените лица постепенно се връщат към прехвърлените към Азербайджан територии.

На 9 ноември страните също се договориха да отблокират всички икономически и транспортни връзки. Както каза Сергей Лавров в събота, Москва смята този момент за особено важен: „В този регион се пресичат жизненоважни маршрути, включително Север-Юг, Изток-Запад. В тях участват както турската страна, така и иранските съседи на Азербайджан и Армения. Тук всъщност, когато всички ограничения, които съществуват от почти 30 години, са премахнати, перспективите са много, много впечатляващи. "

Но изпълнението на тази точка е все още далеч, но засега хуманитарната и социално-икономическата ситуация в региона остава много плачевна. Според Сергей Лавров около 90 000 цивилни от арменска страна и 45 000 от азербайджанска страна се нуждаят от помощ в резултат на конфликта в Нагорни Карабах. Голяма част от гражданската инфраструктура е унищожена. Регионът има много сложна епидемиологична ситуация. Русия изпрати хуманитарна помощ до Нагорни Карабах и създава там Междуведомствен център за хуманитарен отговор.

Но по време на разговорите в Ереван и Баку Сергей Лавров подчерта: Москва се надява на „мобилизиране“ на международни структури - Червения кръст, който работи в региона от началото на 90-те години, и организации от системата на ООН (Служба на върховния комисар за бежанците, Световния хранителен фонд, ЮНЕСКО, УНИЦЕФ и други). Преди това структурите на ООН в зоната на конфликта не са проявявали забележима активност - до голяма степен поради опасната ситуация, както и поради неуредения статут на региона. Но предвид примирието и под закрилата на руските миротворци, институциите на ООН, както се надява Москва, ще бъдат по-склонни да овладеят и тази точка. Изброените организации, както каза Сергей Лавров в събота, реагираха положително на призива на страните, подписали декларацията от 9 ноември, да засилят дейностите в Нагорни Карабах.

Междувременно САЩ и Франция, които заедно с Русия, също обявиха намерението си да окажат помощ на засегнатото население, са съпредседатели на Минската група на ОССЕ по уреждането на Нагорни Карабах. Сега отношенията в тази тройка не са лесни. Вашингтон и Париж са недоволни от факта, че в търсене на уреждане на конфликта Москва е действала, без да погледне към тях. В същото време Сергей Лавров повтори в събота: всичко, за което Русия, Армения и Азербайджан се договориха на 9 ноември, съответства на мирния план, по който работи Минската група.

Като цяло това е вярно, с изключение на две точки. Първо, плановете на Минската група не включват участието на Турция в уреждането. И тя, според изявлението, подписано на 9 ноември от президентите на трите държави, ще следи за спазването на примирието от територията на Азербайджан. Второ, в Минската група, говорейки за евентуална миротворческа операция, те по-скоро имаха предвид многонационална мисия (например под егидата на ООН). САЩ и Франция не се отказаха от тази идея дори след като миротворческият контингент на Руската федерация влезе в Нагорни Карабах.

В тази връзка Сергей Лавров заяви на среща с Владимир Путин в петък, че Русия наблюдава опитите да бъде променено естеството на миротворческата операция и да се забави прилагането на тристранните споразумения. Президентът отговори на това: „Хората, които се опитват да направят това, трябва да разберат, че алтернативата може да бъде само една - войната“. „И ако, не дай Боже, това се случи, тогава кръвта на жертвите ще бъде по ръцете им - тези, които се опитват да торпилират споразуменията“, предупреди той.

По време на брифинг след разговорите в Ереван и Баку Сергей Лавров уверено заяви, че „опитите за оспорване на споразуменията от 9 ноември няма да бъдат увенчани с успех“.

Според него Русия се стреми да спре кръвопролитията възможно най-скоро и няма да допусне разпад на примирието „поради нечии геополитически амбиции“.

От изявленията на руския външен министър следва, че арменските и азербайджанските събеседници също смятат мирния план за безспорен.

По време на откритата част на преговорите властите на Армения и Азербайджан не поставиха под съмнение споразумението на 9 ноември. Но ако в Ереван говориха повече за него като принудителна мярка, то в Баку - като постижение. В същото време на двете места не се умориха да благодарят на Русия за съдействието за постигане на примирие. Арменският премиер Никол Пашинян заяви, че гражданите на страната му "са усетили подкрепата на Русия в труден период, особено през последните месеци". Той изрази надежда за задълбочаване на сътрудничеството между Ереван и Москва, включително във военно-техническата сфера. „В първите дни на военните действия Армения знаеше, че усилията на руското ръководство и лично на Владимир Путин са насочени към прекратяване на военните действия. Това още веднъж доказва, че истинското приятелство се проявява в трудни времена “, отбеляза арменският президент Армен Саркисян, приемайки гости от Москва.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев нарече тристранното изявление по въпроса за Карабах "важна стъпка за установяване на траен и дългосрочен мир в региона". И той подчерта, че не би било възможно да се сключи без посредничеството на президента на Руската федерация: „Владимир Путин взе активно и ползотворно участие в подготовката на текста на споразумението и успешното прилагане на това споразумение до голяма степен зависи от факта, че текстът е подписан от президента на Руската федерация“.

Настроението по улиците на Ереван и Баку обаче беше малко по-различно. В столицата на Армения в събота се проведе поредният митинг с искане за оставката на премиера Пашинян.

Опозицията е уверена: с подписването на тристранния мирен план той предаде интересите на арменската държава.

Знамената на Армения и непризнатата Нагорно-Карабахска република са окачени навсякъде в града. Руските знамена не се забелязват. В Баку, където споразуменията на 9 ноември, напротив, бяха посрещнати с масови тържества, руският трикольор също не се вижда. Но там, до азербайджанските знамена, на много места висят турски.

Сподели:
свързани новини
Визита: Руска междуведомствена делегация е на посещение в Ереван Визита: Руска междуведомствена делегация е на посещение в Ереван
Руският министър на отбраната Сергей Шойгу, руският...
на 22.11.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 21123
архив

Габровец занесъл телевизора си на ремонт, защото бил без звук. След седмица отишъл да си го вземе, но техникът не намерил повреда. - Господине, как точно се повреди телевизора ви? - пита техникът. - Ами, гледам си мача и си бъркам с един пирон в ухото и изведнъж звукът изчезна...

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Зам.-министър Начева показва старта на електронните направления, хартиеният носител засега остава (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Възможно ли е жена да си докара 134 оргазма
x