КОНСПИРАЦИЯ ИЛИ ИСТИНА: Прокълнат диамант е причината крал Чарлз III да се поболее от рак

Европа

КОНСПИРАЦИЯ ИЛИ ИСТИНА: Прокълнат диамант е причината крал Чарлз III да се поболее от рак

44796
на 12.02.2024
КОНСПИРАЦИЯ ИЛИ ИСТИНА: Прокълнат диамант е причината крал Чарлз III да се поболее от рак
Автор:   ПИК

В социалните мрежи се появи нова конспиративна теория, която е базирана на дългогодишната история на диаманта Кохинор. Според много потребители скорошната диагноза на крал Чарлз III се дължи именно на проклятие, което тегне върху кралското бижу, предава БТВ.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

Диамантът Кохинор, който е вграден в една от кралските корони, има дълга история. Той е добит от мини в Индия преди хиляди години. Според хиндуиските вярвания диамантът е бил почитан от богове като Кришна, въпреки че носи със себе си проклятие.

Кохинор е в основата на много интриги в кралския двор на Индия през годините, докато през средата на XVII век не става част от британските кралски бижута.

Векове наред Индия е единственият източник на диаманти в цял свят. Чак през 1725 г. са открити диамантени мини в Бразилия. Като част от индийската традиция бижутата са тези, които издавали статута на благородниците, а не дрехите.

Първото споменаване на диаманта Кохинор е от 1628 г., когато е бил част от кралски трон заедно със стотици други бижута.

През 1739 г. персийският лидер Надер Сах завладява Делхи и си тръгва с тонове злато и скъпоценностти. Според записаното в историята Сах е имал нужда от 700 слона, 4000 камили и 12 000 коня, които да дърпат натоварените със съкровище превозни средства. Сред тях е и тронът с диаманта Кохинор.

Години наред диамантът се предава от ръка на ръка и е в основата на редица кървави конфликти.  Бавно се връща обратно в Индия, където обаче нахлуват британците. За тях Кохинор се превръща повече в символ на влияние и сила, отколкото в красив обект. Историците сравняват диаманта с единствения пръстен от сагата на Дж. Р. Р. Толкин "Властелинът на пръстените" - един диамант, който властва над всички останали.

Така Кохинор става собственост на британското кралско семейство и кралица Виктория. Бижуто става част от задължителните регалии в семейството, като дори е преработено. Диамантът, който познаваме сега, е с различна форма и два пъти по-малък от оригинала.

В Индия, както и във Великобритания, бързо се разпространява мит за проклятие, което тегне над Кохинор. Според историята на бижуто всяка една династия изчезва след като притежава скъпоценния камък.

Според индийско описание на диаманта "този, който притежава диаманта, ще притежава и света. Но ще познава и всички му нещастия. Само Бог или жена могат да го носят без последици".

Поради тази причина британците много внимават камъка да се носи само от жени - от кралица Виктория до кралица Елизабет II. И така стигаме до крал Чарлз III - първият мъж, носил диаманта Кохинор в короната си от векове.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
Хороскопът на Алена за 20 февруари - проблеми връхлитат Овните, денят е успешен за Близнаците Хороскопът на Алена за 20 февруари - проблеми връхлитат Овните, денят е успешен за Близнаците
ПИК TV x
Проф. Антоанета Христова пред ПИК TV: Мария Габриел е по-близо до ППДБ. Отношенията в сглобката са лоши, а ГЕРБ готви... (ВИДЕО) Проф. Антоанета Христова пред ПИК TV: Мария Габриел е по-близо до ППДБ. Отношенията в сглобката са лоши, а ГЕРБ готви... (ВИДЕО)
ново
Днес: 20
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК