Конституционалистът Благовест Пунев: Радев наруши върховния закон - това е достатъчно основание за започване процедура по импийчмънт

Акценти

Конституционалистът Благовест Пунев: Радев наруши върховния закон - това е достатъчно основание за започване процедура по импийчмънт

297473
на 19.08.2024
Конституционалистът Благовест Пунев: Радев наруши върховния закон - това е достатъчно основание за започване процедура по импийчмънт
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Действията на президента Румен Радев за отказа му да подпише узака за назначавето на правителството "Грънчарова" са протиконституционни и достатъчен мотив да бъде поискан неговия импийчмънт.

препоръчано

Това обяви бившият конституционен съдия Благовест Пунев. Той се позова на промяната на член 99 алинея 5 от Конституцията. По думите му няма два указа - един за назначаване на служебно правителство и един за насрочване на предсрочни парламентарни избори.

Въпросният член в Конституцията казва следното: 

"Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. За служебен министър-председател се назначава измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник".

"Това е един указ, мисля, че президентът нарушава Конституцията и това би трябвало да бъде със съответните последици за президента. Дори може да се говори за процедура за импийчмънт", заяви Пунев пред "Актуално".

Според него нарушението на върховния закон е основание за започване на такава процедура.

Според Пунев е недопустимо държавният глава да предлага на Горица Кожарева да преразгледа днес до 15:00 ч. предложението за министър на вътрешните работи. "Това означава президентът да заеме страна, тъй като част от народните представители са против Калин Стоянов за заеме поста на министър на вътрешните работи, а така президентът излиза от ролята ни на модератор в процеса", каза още Пунев.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за почивния понеделник - Лъвовете жънат успехи, Стрелците подвластни на емоциите САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за почивния понеделник - Лъвовете жънат успехи, Стрелците подвластни на емоциите
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 36
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК