Конституционалистът Екатерина Михайлова: Страната не може и за секунда да остане без правителство

Акценти

Конституционалистът Екатерина Михайлова: Страната не може и за секунда да остане без правителство

81948
на 08.04.2021
Конституционалистът Екатерина Михайлова: Страната не може и за секунда да остане без правителство
Автор:   ПИК

Консултациите за съставяне на правителство, ако гледаме реда по Конституция, това ще стане, след като бъде свикано Народно събрание. Toва каза конституционалистът проф. Екатерина Михайлова в ефира на БНТ, която обясни какви са нормативните стъпки за съставянето на кабинет. 

препоръчано

За неофициалните консултации се канят всички парламентарни групи в Народното събрание и започват битови договорености. 

„С конституирането на Народното събрание и насрочването на първо заседание от президента, действащото правителство трябва да подаде оставка. Страната без правителство не може да остане без секунда до момента, в който не бъде избрано ново правителство“, категорична бе Михайлова и обясни, че подалият оставка кабинет продължава да работи и да е действащ. 

Според нея всичко зависи от ситуацията, но очаква в рамките на разумните срокове – около седмица или 10 дни след започване на консултациите би трябвало да има яснота за новия кабинет. 

По думите ѝ, след като народните представители встъпят в длъжност трябва да бъдат на висотата на положението. При нас председателят на парламента е в конструкцията пръв между равни, посочи тя и допълни, че няма собствени изключителни правомощия. Всички с интерес ще следим кой ще бъде председателят на парламента, от което може да разчитаме бъдещи политически конфигурации, очаква Михайлова.

Сподели:
Бомба x
Астролог: Денят е успешен само за оптимистите Астролог: Денят е успешен само за оптимистите
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ-СДС получават мандат за правителство като първа сила на изборите - Даниел Митов го взима от Румен Радев (НА ЖИВО) ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ-СДС получават мандат за правителство като първа сила на изборите - Даниел Митов го взима от Румен Радев (НА ЖИВО)
ново
Днес: 205
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това