Конституционният съд връща Станимир Михайлов като управител на НЗОК

ЧАС ПИК

Конституционният съд връща Станимир Михайлов като управител на НЗОК

58013
преди 4 часа
Конституционният съд връща Станимир Михайлов като управител на НЗОК
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Конституционният съд единодушно обяви за противоконституционно решението за предсрочно освобождаване на Станимир Михайлов като управител на Националната здравноосигурителна каса.

препоръчано

На 17 април председателят на 49-ото Народно събрание Росен Желязков предложи в дневния ред на заседанието да влезе като извънредна точка решение за предсрочно прекратяване на мандата на Михайлов, позовавайки се на оставка, подадена от него на 1 декември 2023 година. Въпреки че малко преди гласуването той я оттегли, с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП мандатът му беше прекратен.

Решението беше атакувано като противоконституционно от депутатите от ПП-ДБ с мотив, че с него се нарушават принципите на правовата държава и разделението на властите. Съгласно тълкувателното решение на Конституционния съд от 2020 година обявените за противоконституционни решения на Народното събрание са невалидни от момента на приемането им, което означава, че Станимир Михайлов никога не е бил освобождаван като управител на НЗОК.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Ето го топ хороскопа на Алена за вторник - денят е успешен за Овните и емоционален за Скорпионите САМО В ПИК: Ето го топ хороскопа на Алена за вторник - денят е успешен за Овните и емоционален за Скорпионите
ПИК TV x
Георги Харизанов пред ПИК TV: За каква антикорупция говорим?! Асен Василев влезе с една гарсониера в политиката, а осъмна собственик на голяма сграда в центъра на София (ВИДЕО) Георги Харизанов пред ПИК TV: За каква антикорупция говорим?! Асен Василев влезе с една гарсониера в политиката, а осъмна собственик на голяма сграда в центъра на София (ВИДЕО)
ново
Днес: 99
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК