Консулът ни в Ню Йорк: Български граждани не са се обръщали с молба за помощ към нас

Политика

Консулът ни в Ню Йорк: Български граждани не са се обръщали с молба за помощ към нас

7372
на 03.06.2020
Консулът ни в Ню Йорк: Български граждани не са се обръщали с молба за помощ към нас
Автор:   ПИК

Към момента български граждани не са се обръщали с молба за помощ към консулството ни в Ню Йорк вследствие на мащабните протести в САЩ, заяви в ефира на Би Ти Ви генералният ни консул в Ню Йорк Мая Христова. Тя обясни, че обстановката в цялата страна е напрегната и не се наблюдава овладяване на протестите и безредиците.

Според нея въпреки въведения полицейски час в редица градове хората продължават да се събират и след това. В Ню Йорк определеният час е от 20:00 ч. до 05:00 ч. Той ще остане до неделя.

„Когато се стигне до подобни събития, Съединените щати биват разтърсени. Всеки има право на протест. Наред с мирните протести, групи хора и движения използват ситуацията за деструктивни действия, които водят до насилие и ескалация на напрежението“, коментира Христова.

По думите ѝ за последното денонощие само в Ню Йорк са арестувани над 700 души. Тя подчерта обаче, че задържаните са най-вече заради прояви на вандализъм, неспазване на часа и застрашаване на безопасността и живота на гражданите.

Тя изтъкна, че действията на властите не са насочени към мирно протестиращите.

„В Ню Йорк е посегнато на емблематични за града места. Обрани са магазини и малки заведения за хранене, като са частично опожарени и сгради.

А видео с кореспондент на bTV от епицентъра на протестите в Съединените щати - Минеаполис, стана хит в социалните мрежи в целия свят. В „Туитър“ то е гледано 5 милионa пъти. В клипчето участници от протеста се доближават до колегата ни Симеон Гаспаров и след като разбират, че той е от България, следва позитивна реакция.

Авторът на видеото Ханад Хашим, който е музикант от Сомалия, заяви, че иска хората като него да бъдат възприемани нормално, а не да изглеждат като животни.

Той коментира ситуацията на фона на протестите след убийството на невъоръжен чернокож от полицай в Минеаполис, които прераснаха в безредици по улиците на почти цялата страна.

препоръчано
Сподели:
Бомба x
Зодиите, които са готови на всичко, за да постигнат целта си Зодиите, които са готови на всичко, за да постигнат целта си
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов в Котел: Радев видя, че се сгромоляса митът, че може да управлява - загроби Северна България и съсипаха държавата! Затова започнаха да натискат Трифонов и вчера му отмъстиха с унижение и обиди от агитките им на улицата - Трифонов трябва да е премиер (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов в Котел: Радев видя, че се сгромоляса митът, че може да управлява - загроби Северна България и съсипаха държавата! Затова започнаха да натискат Трифонов и вчера му отмъстиха с унижение и обиди от агитките им на улицата - Трифонов трябва да е премиер (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 95
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това