Консумацията на повече “здравословни мазнини” може да намали риска от диабет
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Заместването на част от месото и сиренето в диетата ни с растителни мазнини и ядки би могло да забави развитието на диабет при някои хора, според ново малкомащабно проучване, цитирано от Live Science и агенция "Фокус".
Хората с преддиабетно състояние имат нива на захар в кръвта, които са по-високи от нормалното, но не достатъчно високи, за да се постави диагноза диабет тип 2. По данни на Американската асоциация “Диабет” през 2012 година 86 милиона американци на възраст над 20 години са имали преддиабет, а 29.1 милиона - диабет, като по-голямата част от болните са страдали от диабет тип 2.
Новото проучване е установило, че определни фактори, свързани с риска от развитие на диабет тип 2 се подобряват при хора с преддиабетно състояние, които консумират повече т.нар. полиненаситени мазнини, съдържащи се в растителните мазнини и ядките, и по-малко наситени мазнини, каквито има в месото и сиренето. “Откритията предполагат, че увеличаването на дела на полиненаситени мазнини може да има благотворен ефект за пациенти с определен вид преддиабет,” казва един от авторите на изследването Никола Гес от Лондонския кралски колеж.
Необходими са допълнителни проучвания, за да се установи какво количество полиненаситени мазнини би било полезно за пациенти с вид преддиабетно състояние, при което усвояването на глюкоза от мускулите е нарушено. Предишни изследвания предполагат, че оптималният дял на получените от полиненаситени мазнини калории дневно е приблизително 12 процента, посочва Гес. Учените подчертават, че новото изследване е с малък мащаб и че резултатите трябва да се потвърдят от проучване върху по-голям брой хора.