КОНТРА: Главчев отказа на Радев за назначението на Николай Ненчев в Киев

Акценти

КОНТРА: Главчев отказа на Радев за назначението на Николай Ненчев в Киев

262631
на 23.07.2024
КОНТРА: Главчев отказа на Радев за назначението на Николай Ненчев в Киев
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Служебният премиер Димитър Главчев отказа да се съобрази с призива на президента Румен Радев относно номинацията за временно управляващ посолството ни в Киев. 

препоръчано

По-рано днес в специално обръщение той призова Министерството на външните работи стриктно да спазва Конституцията и установените процедури по определяне на ръководителите на българските посолства в чужбина.

"Очаквам Министерският съвет да ми предложи кандидат за поста посланик в Украйна с доказани качества и професионална експертиза", отсече още Радев.

Съгласно Конституцията на Република България назначаването на посланици се извършва с президентски указ по предложение на Министерския съвет, припомни още призеднът в позицията си, изпратена до медиите от прессекретариата на президентската институция.

"Николай Ненчев е назначен за временно управляващ посолството в Киев, временните управляващи нямат нужда от издаване на президентски указ. Тази практика се използва на много места от посолствата, в които не може да бъде назначен извънреден и пълномощен посланик. В Украйна това не може да се случи от 2 години. От украинска страна много често поставят въпроса да има временно управляващ посланик.

Спазена е процедурата, обстоятелствата не са обичайните в Киев по понятни причини - война се води там, и няма толкова желаещи да отидат за посланици там. Това е формата, която съм преценил, че трябва да бъде използвана, за да има България представител там. Продължаваме да обсъждаме и кандидатура, за да бъде назначев такъв, който вече по Конституция трябва да бъде изпратен там с указ от президента Радев", заяви Главчев, който днес отговаря на въпроси на граждани във Фейсбук. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците
ПИК TV x
Доц. Стойчев с ТОП АНАЛИЗ пред ПИК TV: Иде вяла и скучна кампания. Компромати и скандали ще има само при... (ВИДЕО) Доц. Стойчев с ТОП АНАЛИЗ пред ПИК TV: Иде вяла и скучна кампания. Компромати и скандали ще има само при... (ВИДЕО)
ново
Днес: 97
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК