КОНФЛИКТЪТ ЕСКАЛИРА: Израел атакува военни обекти на Иран

Акценти

КОНФЛИКТЪТ ЕСКАЛИРА: Израел атакува военни обекти на Иран

59512
преди 5 часа
КОНФЛИКТЪТ ЕСКАЛИРА: Израел атакува военни обекти на Иран
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Израелската армия обяви края на въздушната си операция срещу военни цели в Иран и посочи, че самолетите ѝ са се завърнали безопасно у дома, предаде Ройтерс.

препоръчано

По думите на представители на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) при нападението са били поразени "ракетни комплекси земя-въздух и други средства на иранските военновъздушни сили".

В. "Ню Йорк таймс" съобщава, че израелската операция е приключила около 05:00 ч. сутринта местно време, след като са били поразени около 20 ирански обекта.

Иран от своя страна заяви, че системите му за противовъздушна отбрана успешно са противодействали на израелските удари, но че на някои места са нанесени "ограничени щети". В изявление на иранската противовъздушна отбрана се казва, че Израел е атакувал военни цели в провинциите Техеран, Хузестан и Илам.

Израелските удари по военни обекти в Иран изглежда са били целенасочен и пропорционален отговор на предишните атаки на Техеран с малък риск да бъде засегнато цивилното население, заяви високопоставен служител от американското правителство. Това би трябвало да е краят на пряката размяна на огън между двете страни, каза той, като добави, че САЩ разполагат с множество преки и непреки канали за комуникация с Иран, по които ясно са изразили позицията си.

"Няма съмнение", че Израел ще получи "подходящ отговор" за ударите си по Техеран, се казва в изявление, разпространено от иранската новинарска агенция Тасним, която с свързана с Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (КГИР).

На 1 октомври Иран предприе масивна въздушна атака срещу Израел, като изстреля близо 200 балистични ракети. Това бе второто иранско нападение срещу Израел за последните шест месеца. Израелските власти се зарекоха, че ще предприемат ответни действия, а иранският външен министър Абас Арагчи предупреди, че ако Ислямската република бъде атакувана, отговорът ѝ "ще бъде по-мощен", допълва БТА.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена в деня за размисъл - в Раците бушуват агресия и емоция, Съдбата поднася изненади на Девите САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена в деня за размисъл - в Раците бушуват агресия и емоция, Съдбата поднася изненади на Девите
ПИК TV x
Проф. Георги Рачев пред ПИК TV с ЕКСПРЕСНА ПРОГНОЗА: Времето в неделя ще е толкова хубаво, че не може да служи като оправдание за негласуване Проф. Георги Рачев пред ПИК TV с ЕКСПРЕСНА ПРОГНОЗА: Времето в неделя ще е толкова хубаво, че не може да служи като оправдание за негласуване
ново
Днес: 44
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК