Корнелия Нинова подкрепя идеята за свикване на КСНС за РС Македония, иска си газа от Русия

ЧАС ПИК

Корнелия Нинова подкрепя идеята за свикване на КСНС за РС Македония, иска си газа от Русия

17897
на 21.05.2022
Корнелия Нинова подкрепя идеята за свикване на КСНС за РС Македония, иска си газа от Русия
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

„„За” свикване на КСНС сме. Винаги е полезно този орган да заседава, защото там са представени всички партии и служби. Ако трябва, съветът отново ще потвърди досегашната позиция, че няма да вдигнем ветото над Северна Македония, докато не се изпълни договорът.” Това каза по "Нова нюз" Корнелия Нинова, вицепремиер и министър на икономиката.

препоръчано

По думите й много от нещата, за които БСП се е борила през последните 10 години като опозиция, сега са започнали да се реализират.

Тя коментира и какво ще се случи с пенсиите в бъдеще. 

„От 1 октомври ще направим преизчисляване на всички пенсии по нов начин, който е по-справедлив и отразява реалния принос на всеки като осигурителен доход и стаж. От 1 юли пенсията ще се увеличи с 10% и към нея се добавят тези 60 лв., които оставят завинаги част от пенсията. Тези пари няма да зависят от ситуационни решения или волята на един, или друг управляващ", обясни Нинова. 

По думите й обаче темата за увеличение на минималната работна заплата е приключена и тя няма да се повишава към момента. 

Относно предполагаемата спекула на цените, вицепремиерът заяви следното: 

„Ще положим всички усилия да няма злоупотреба и спекула с цената на бензина и това, което правим в подкрепа на държавата и икономиката да не бъде злепоставено чрез стремеж за бързи печалби от частни интереси. Държавата ще си влезе в ролята. Не всичко зависи от търговците, зависи и от производителите, и  от контролните органи в държавата. Когато намалихме ДДС-то на виното и бирата в ресторантите, то беше като компенсаторен механизъм за самите ресторантьори, защото тогава държавата им наложи ограничения. Тази компенсация беше за стабилизиране на бранша, а не за да спаднат цените. Ако цените на пшеницата, тока и консумативите които ползват, не скочат драстично, то цената трябва да намалее. Ако обаче те скочат, то тези 20% ще им служат за буфер, за да не вдигат повече отсега."

Накрая Нинова заяви, че не смята, че ще има предсрочни парламентарни избори.

Тя спомена и намаляването на ДДС на парното и топлата вода от 20 на
9%. „Парното и топлата вода в последните месеци се увеличиха драстично. Важното е евентуалният ръст на инфлацията, да бъде компенсиран с реални мерки за увеличаване на производство, за запазване на работни места и подкрепа на бедни, социално слаби“, категорична бе министърът на икономиката и
индустрията.
По темата с увеличаващата се цена на бензина, Нинова бе категорична, че ще се положат всички усилия да няма спекула и това, което се прави в подкрепа на държавата, икономиката и хората, да не бъде злепоставено, чрез стремеж за бързи печалби от частни интереси.  Това е основен ангажимент на Комсията за защита на конкуренцията.
Тя определи призивите за поемане на контрол върху руските активи в страната
като политико-идеологическо говорене. „Това трябва да се говори много внимателно, защото всички знаят, че е почти невъзможно“, смята вицепремиерът.
„В момента страната ни категорично не може да се справи без руски газ и
петрол“, заяви Корнелия Нинова.
Тя посочи три неща, които са уточнили при срещите им с работодателите: „Положихме усилия и те се случват“, каза Корнелия Нинова и посочи кои са те: Първото е да продължи подкрепата за индустрията с компенсиране на цената на
тока. Второто е те да ползват газ на цените, на които са доставките от “Газпром“ досега, а ако се оскъпи, разликата да се поеме от държавата. Третото е България да заяви, че сме против да се слага ембарго върху вноса на петрол. „Ние заявихме, че ако това се случи ще наложим вето. Това искаше българската икономика и индустрия и това сме го постигнали. Това са реални мерки, които ще укрепят икономиката и ще ѝ дадат развитие“, каза вицепремиерът.
„Смятаме, че България трябва да поднови доставките с “Газпром“, защото това
отговаря на българския национален интерес в момента“, заяви Корнелия Нинова
и допълни: „С работодателите заедно заявихме, че искаме да се намери диалог с “Газпром“ и да се продължи с доставките. Вече има информация и за други две европейски държави, които са решили да си открият сметки в евро и рубли – Италия и Германия“, посочи тя и уточни, че както други държави си защитават националния интерес, така трябва и България да го прави.
Нинова не смята, че скоро ще има предсрочни избори и допълни: „Тези постоянни
разговори по студиата внушават на хората нестабилност и неувереност, а народът ни няма нужда от това в момента. Има нужда от спокойствие, да знае, че има хора, които разбират и знаят накъде водят държавата и да го почувстват най-вече в ежедневния си живот" категоричен бе министърът. „Нека да си вършим работата, имаме правителство, имаме антикризисен план, да не се занимаваме с тези опити да се разбие коалицията" заключи мининистър Нинова. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците
ПИК TV x
Доган се изниза от централата на ДПС - охранители държаха медиите на разстояние (СНИМКИ/ВИДЕО) Доган се изниза от централата на ДПС - охранители държаха медиите на разстояние (СНИМКИ/ВИДЕО)
ново
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК