Корнелия Нинова с нова манипулация пред съда - пробутва журналистическо съобщение като основание за незаконния конгрес на БСП

Политика

Корнелия Нинова с нова манипулация пред съда - пробутва журналистическо съобщение като основание за незаконния конгрес на БСП

95063
на 30.11.2020
Корнелия Нинова с нова манипулация пред съда - пробутва журналистическо съобщение като основание за незаконния конгрес на БСП
Автор:   ПИК

Лидерката на БСП Корнелия Нинова е подготвила нова манипулация пред магистратите, за да спаси незаконното провеждане на 50-я конгрес на столетницата, утвърдил самата нея като председател и избрал новото ръководство на партията, което Софийски градски съд отказва да регистрира заради нарушения на устава й.

препоръчано

Това научи ПИК от отлично информирани източници от "Позитано" 20.

Както ПИК пръв съобщи, СГС на два пъти отхвърля регистрирането на новия Национален съвет на БСП и на контролния й орган, гласувани на форума, защото неговото свикване и дневният му ред не са обявени във в. "Дума", както повелява уставът на партията. Тъй като той се смята за незаконно свикан, това означава, че и утвърждаването на избраната на общопартийния вот Корнелия Нинова за лидер на столетницата също не е валидно.

Съвсем отделен е въпросът доколко изборът на нов Национален съвет е валиден при положение, че за участие в конгреса са регистрирани 722 делегати, а за висшия ръководен орган са гласували 903 души.

Затова сега кликата около окупаторката на "Позитано" 20 е подготвила нов комплект документи за регистрация в съда, според които 50-я конгрес на БСП е обявен от журналистическо съобщение, оповестяващо, че се е състоял пленум на Националния съвет на БСП, взел решение за провеждането на форума.

Проблемът обаче е в това, че не е ясно какво визира въпросното журналистическо съобщение. Първото заседание на Националния съвет, на което бяха определени датите за вътрешнопартийните избори и конгреса, беше през месец февруари тази година. Според него вътрешнопартийният вот трябваше да се проведe в края на април, а конгресът - в началото на май. Извънредното положение заради коронавируса обаче провали тези планове.

Затова в края на май Нинова се опита да наложи с процедурни врътки намеренията си за провеждането на вътрешнопартийните избори на 26 септември, а на конгреса - на 10 октомври. Начинанието й срещна острата съпротива на Националния съвет, който на заседанието си през юни отхвърли тези дати и прие други - вътрешнопартиен вот на 12 септември и конгрес на 26 септември.

Задължителното условие за форума на 26 септември е той, както и дневният му ред да бъдат обявени във в. "Дума" не е изпълнено. Такова официално съобщение, заведено в деловодството БСП и разпространено от ръководството й, не съществува.

Пропускът явно е направен от един от фаворитите на Нинова - главният деловодител Йордан Татарски, изгонен от шефския пост на кабинета на експрезидента Росен Плевнелиев в битността му на регионален министър заради далавери и връзки с представители на престъпния свят, както ПИК съобщи. Същият Татарски събираше под натиск и подписите за отхвърленото намерение на Нинова.

Сега обаче лидерката на БСП ще се опита да пробута пред Софийски градски съд някакво журналистическо съобщение за провеждането на 50-я конгрес на БСП като основание за законното му свикване. Юристите са категорични, че дописките в който и да било вестник не могат да се възприемат като официално съобщение от централата на партията. И че няма нито един магистрат, който да плюе на професионализма си и да ги признае като основание за законовото провеждане на конгреса, тъй като това противоречи на устава на партията.

Ако всички съдебни инстанции отхвърлят регистрирането на новото ръководство на БСП, Корнелия Нинова влиза в сложна процедурна спирала, в която старият Национален съвет ще трябва да се събира и да свиква нов конгрес, а докато той се проведе, функциите на лидер на партията ще изпълнява посоченият от самата Нинова кмет на Гоце Делчев Владимир Москов.

Дали времето до март, когато трябва да се проведат парламентарните избори, ще стигне на столетницата да извърши законосъобразни действия по избора на ново ръководство на партията и утвърждаването на Корнелия Нинова за неин лидер, които при това да бъдат регистрирани от съда, предстои да се разбере до края на годината.

Сподели:
Бомба x
Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО)
ново
Днес: 289
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това