Корнелия Нинова с нови врътки да се спаси начело на БСП - не свиква Националния съвет, троши от бяс в кабинета си

Политика

Корнелия Нинова с нови врътки да се спаси начело на БСП - не свиква Националния съвет, троши от бяс в кабинета си

119950
на 20.05.2020
Корнелия Нинова с нови врътки да се спаси начело на БСП - не свиква Националния съвет, троши от бяс в кабинета си
Автор:   ПИК

Мощни крясъци и трясъци са разтърсили централата на БСП на "Позитано" 20 преди дни. Шумотевицата се е разнесла от кабинета на лидерката на партията Корнелия Нинова, която плакала, хвърляла предмети и крещяла: "Ах, тоя коронавирус! Как можа да ми се случи на мен?!"

препоръчано

Това научи ПИК от отлично информирани източници от червената централа.

Нинова често изпада в подобни крайни състояния и се вихри в кабинета си. Социалистите помнят подобни крясъци и трясъци в нощта на парламентарните избори през 2016 г., когато БСП загуби, а Нинова плакала в кабинета си и надавала викове: "Къде са социолозите, които ми обещаваха победа?! Искам си победата!", разказаха още тогава социалисти пред ПИК.

Причината за сегашната й истерията са тежките колебания на Нинова като на среден селянин след 9.IX.1944 г. дали да влезе в ТКЗС-то, или да не влезе, но на почва неизбежното свикване на Националния съвет на партията.

В момента председателката на столетницата не може да реши как да постъпи, за да се увековечи на поста си и вече трета седмица след постепенното отпадане на карантинните мерки срещу коронавируса не свиква заседание на Националния съвет на партията. Без него не може да бъде взето решение как да продължи започнатата и прекъсната от пандемията процедура по прекия избор на лидер на БСП.

Ужасът й от заседанието на висшия ръководен орган на партията идва и от намерението на червените да й потърсят сметка за потрошените 30 милиона лева по време на мандата й, както и купищата дългове, в които вкара БСП, докато я управляваше. До момента Нинова, която постоянно иска отчети от Бойко Борисов и Владислав Горанов, на свой ред не дава никакъв отчет за изхарчените държавни пари.

На 20 април Нинова се възползва от извънредното заседание на парламента, където свика и сбирка на Изпълнителното бюро на партията. То взе решение за два варианта, в които предизборната кампания в столетницата да продължи. Според първия непроведените конференции на 150 общинските и градски структури на БСП да да бъдат направени от 14 до 25 май 2020 г., а първият тур на прекия избор на председател да стане на 21 юни 2020 г.

Този вариант вече е невъзможен, затова би трябвало да се премине към втория предложен от Изпълнителното бюро - конференциите на 150-те местни структури да приключат до края на юни, а изборът на председател на БСП да се проведе на 20 септември. Но дори и той не може да влезе в сила, докато не бъде одобрен от Националния съвет, чието заседание Нинова се бои да свика.

Страховете й идват от пълната консолидация на всичките й вътрешнопартийни врагове, които тя окончателно успя да обедини и да настрои срещу себе си с постоянните скандали, причинявани от нея в столетницата, както и с невиждано ниските нива на доверие към партията, до която я докара с поведението и изявленията си по време на здравната криза.

В нарастващите редици на най-върлите врагове на Нинова се сплотиха знакови лица на БСП като Михаил Миков, Сергей Станишев, Георги Гергов, Валери Жаблянов, Атанас Мерджанов, Димитър Дъбов, Ваня Добрева, Георги Пирински, Кирил Добрев, Явор Гечев и редица други известни и млади социалисти, които са още по-непримирими към нея.

В партията се надигат все повече гласове и все повече авторитетни личности призовават Нинова да прояви поне грам достойнство и да се оттегли от надпреварата за лидерския пост, тъй като е нанесла огромни поражения върху столетницата. Част от тях настояват Националният съвет на партията да вземе решение за свикването на конгрес, който да отмени решението за пряк вътрешнопартиен избор на лидер и форумът да избере новия председател.

Друга част пък смятат, че на следващото си заседание Националният съвет трябва да вземе решение за продължаване на прекъснатата предизборна кампания в партията, останалите 150 местни структури да проведат заседанията и избора си на нови ръководства и делегати на конгреса, новият конгрес да се събере и също да отмени решението за пряк избор на лидер, взето от предишния, и форумът да избере председател на БСП по досегашните правила.

Социалистите определят и двата варианта за неблагоприятни за Нинова въпреки апаратните й опити да овладее местните структури. Те са силно подкопани от дейността на един от най-сериозните й конкуренти за поста - Кирил Добрев, който през последните години пряко се занимаваше с тях като заместник на Нинова. Проблемите на Нинова при пряк избор на председател се задълбочават и от факта, че най-яростните й вътрешнопартийни опоненти са се обединили около неговата кандидатура и ще работят за неговото избиране.

Въпреки серията от манипулации с избирателните списъци на БСП, от които е задраскана дори майката на бившия лидер на партията Михаил Миков, и групата невежи младоци, които звънят на членовете и ги питат дали и за кого ще гласуват, социалистите са убедени, че председателят няма да може да бъде избран на пряк избор, тъй като няма да събере 50% + 1 глас от имащите право на вот, както е според устава.

Така че личната драма на Корнелия Нинова, а и на БСП, ще продължи до късната есен и партията ще навлезе в предизборния период на 2021 г., когато ще се гласува за парламент и за президент, раздирана от противоречия и абсолютно неподготвена. Червените стоварват и тази вина върху лидерката си, заради което още по-гласовито я зоват веднага да се оттегли от претенциите си да бъде лидер на столетницата и да остави социалистите да си изберат председател и да започнат подготовката си за тежките избори догодина, преди които трябва да вдигнат партията от критично ниското ниво на доверие от 10%, до което се срина по време на пандемията благодарение именно на Нинова. 

Сподели:
Бомба x
Съпруг и съпруга: Какво не може да бъде скрито един от друг и какво трябва Съпруг и съпруга: Какво не може да бъде скрито един от друг и какво трябва
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Харвардските авери Асен Василев и Кирил Петков с общи опорки за финансите и икономиката - дават заден за списъка по Магнитски (ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Харвардските авери Асен Василев и Кирил Петков с общи опорки за финансите и икономиката - дават заден за списъка по "Магнитски" (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 218
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това