Космическите кораби "Вояджър" могат да доведат човечеството до безсмъртие (ВИДЕО)

ВИДЕО

Космическите кораби "Вояджър" могат да доведат човечеството до безсмъртие (ВИДЕО)

10324
на 25.11.2022
Космическите кораби Вояджър могат да доведат човечеството до безсмъртие (ВИДЕО)
Автор:   ПИК

В момента космическите кораби "Вояджър 1" и "Вояджър 2" са най-отдалечените от Земята обекти, създадени от човека. Според учените те се намират някъде в междузвездното пространство на разстояние около 24 милиарда км от нашата планета.

препоръчано

Всяко от тези устройства носи със себе си в Космоса частица от човешката цивилизация – златна плоча с информация за хората и Земята. Джеймс Едуард Хъчингсън от Международния университет във Флорида, САЩ, в статия за The Conversation обяснява как тези космически кораби могат да увековечат нашата цивилизация.

„Златните информационни плочи, които летят в пространството на борда на „Вояджър“-ите, съдържат основни данни за човечеството, звуци, изображения, музика и дори поздрав за представители на извънземния разум от президента на САЩ Джими Картър през 1977 г., когато тези устройства бяха изпратени в Космоса“, казва Хъчингсън. Тези златни плочи са създадени по такъв начин, че да оцелеят в Космоса в оригиналната си форма в продължение на 1 милиард години.

Но нов анализ показа, че дори при всички опасности на космическото пътешествие тези записи могат да съществуват заедно с апаратите в продължение на 1 трилион години.

"Това невероятно дълголетие на космическите кораби „Вояджър“ представлява уникална възможност за изследване на идеите за безсмъртие. За някои хора безсмъртието е вечното съществуване на душата след смъртта. То също може да означава също съхранение на паметта на човек и неговото наследство. Всеки „Вояджър“, който носи частица от човечеството, може да се разглежда като такова техническо средство за съхранение на паметта и безсмъртието за нашата цивилизация, но само в случай че ги открие извънземна цивилизация“, казва Хъчингсън.

Много религии казват, че човешката душа става безсмъртна след смъртта. Но безсмъртието не се ограничава само до отделния човек. Може да бъде и колективно. Тоест за цялото човечество, смята ученият. В същото време идеята за безсмъртна душа не е подходяща за нерелигиозни хора. За такива хора безсмъртието може да означава, че тялото им е замразено с възможно възкресение в бъдеще или че съзнанието им е качено в компютър, което също може да стане възможно.

„Хората, независимо дали вярват в Бог, или не, искат да бъдат запомнени, тоест споменът за тях. Тъй като „Вояджър“-ите ще летят 1 трилион години, те са толкова безсмъртни, колкото е възможно за човешките артефакти“, казва Хъчингсън.

Нашето Слънце, според учените, ще изгасне след 5 милиарда години, което означава, че целият живот на Земята ще изчезне. Но в далечното бъдеще два космически кораба все още ще летят в Космоса, в очакване на среща с извънземната цивилизация, за която са предназначени посланията на златните плочи. Освен ако, разбира се, срещата с извънземните не се случи по-рано, тогава тези записи ще останат единственият спомен за Земята и човечеството, което означава, че ще направят нашата цивилизация до известна степен безсмъртна, заключава ученият.

Напомняме, че на златните плочи с двата космически кораба лети и песента на Валя Балканска „Излел е Дельо хайдутин“.

Следвайте ПИК вече и в Телеграм

Сподели:
Бомба x
Лунна диета за декември Лунна диета за декември
ПИК TV x
Анализаторът Валентин Кардамски пред ПИК TV: Измамниците ПП окрадоха политическото поле на БСП и разтуриха държавата със замах! Ето кои са най-големите въпросителни пред новото ляво обединение Анализаторът Валентин Кардамски пред ПИК TV: "Измамниците ПП окрадоха политическото поле на БСП и разтуриха държавата със замах!" Ето кои са най-големите въпросителни пред новото ляво обединение
ново
Днес: 85
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК