ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Учените установиха, че повишеното консумация на кофеин може да помогне за намаляване на смъртността при хора с хронични бъбречни заболявания, съобщава БГНЕС.
В експеримента участвали 4 863 души, избрани на случаен принцип. Специалистите заключили, че при пациентите, които консумирали повече кофеин, рискът от смърт е намалял с почти 25% за пет години в сравнение с тези, които приемали по-малко от това вещество.
Възможният защитен ефект на кофеина може да се дължи на неговото въздействие върху съдовата система. Известно е, че това вещество допринася за освобождаването на азотен оксид, който подобрява функционирането на кръвоносните съдове.
Кофеинът се среща предимно в кафето, чая и безалкохолните напитки. Учените изчисляват, че около 89% от възрастното население в САЩ консумира кофеин ежедневно. По този начин дори и малкото лечебно действие на това вещество може да окаже съществено влияние върху общественото здраве.


