Закуската и вечерята са обилни
Като истинска имперска кухня, кулинарията на Англия е смес от ястията на различни народи по света, които са били под властта на Короната. В специалитети на Острова можете да откриете нотки, които напомнят дори за Индия. Основата разбира се, е европейска кухня. Заради суровия климат староанглийските манджи са на основата на печени и задушени меса. Интересни са и солените пайове. Рибните ястия са наследство от френската и италианската кухня. Закуската на този народ е много калорична, но и разнообразна. За сметка на това пък обядът е лек и се състои най-вече от сандвичи. Същото е и менюто за следобедния чай. Вечерята е задължително обилна с месо. Пудинг Необходими продукти: 600 ml прясно мляко 2 яйца 500 гр. Ябълки 150 гр. Брашно 50 г. масло 50 г. захар 1 щипка сол Начин на приготвяне: Пресяваме брашното и добавяме млякото. Разбиваме яйцата и солта. Бъркаме постоянно. Замесваме тесто и го оставяме за час. Сваряваме и обелваме ябълките. Режем ги на тънки резени. Загряваме маслото в плитка тавичка. Нареждаме ябълките отгоре. Поръсваме със захарта, поливаме с тестото. Заливаме тестото и печем около половин час. Фурната трябва да е максимално загрята. Чипс Необходими продукти: Картофи Олио за пържене Начин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на пръчици. Оставяме ги да киснат в студена вода за час. Пържим ги на фритюрник на 185 градуса за 6 минути, докато станат златисти. Посоляват се на вкус. Те са традиционна гарнитура на панирана риба. Пиле Необходими продукти: 4 пилешки бутчета 2 ч.л. горчица 1 ч.л. сол 150 ml сайдер 2 с.л. зехтин 1 ч.л. мед (равна) Начин на приготвяне: Подреждаме бутчетата. Правим марината от останалите продукти и заливаме месото. Оставяме да престои два часа. Слагаме в тиган и задушаваме на слаб огън за около час. Периодично заливаме с маринатата. Задушено Необходими продукти: 1 кг. агнешки котлети 4 бр. агнешки бъбреци (почистени) 4 глави лук, нарязани на едри клиновидни резени 1 с. л. фъстъчено олио 1 с. л. Брашно 600 ml вряла вода 1/2 ч. л. сос Уорчестър 3 дафинови листа 2 стръкчета мащерка 1 кг. Картофи 50 гр. Масло Сол Чер пипер Начин на приготвяне: Нарязваме месото на парчета и го пържим в олиото и маслото. Взимаме голяма тенджера и го прехвърляме в нея. В тигана, в същата мазнина слагаме нарязаните на дребно бъбреци. След като се изпържат, ги добавяме към месото. След това отново в същата мазнина се слага и лука. В друг съд слагаме малко брашно на дъното. Отгоре поръсваме брашно. Бавно добавяме врялата вода и соса. Бъркаме докато получим хомогенна смес. Добавяме подправките. След това преместваме при месото. Нарязваме картофите на едро и ги подреждаме върху месото. Затваряме тенджерата с капак и слагаме във фурната на 180 градуса. Печенето продължава час и половина. Малко преди края, капакът се отваря, за да може да се запекат и картофите. Супа "Кралица Виктория" Необходими продукти : 1/2 ч. гъби (ситно нарязани) 50 гр. Масло 1 с. л. лук (ситно нарязан) 1 ч. целина (корен) 4 ч. пилешки бульон 1 с. л. Тапиока 120 гр. пилешко месо (сварено) 120 гр. Шунка 2 яйца (твърдо сварени) 1 ч. Сметана 1/2 връзка магданоз Сол Чер пипер Индийско орехче Начин на приготвяне: Задушаваме лука в маслото. Добавяме гъбите и целината. Задушаваме още десет минути. Добавяме бульона, тапиоката, пилешкото, шунката, и подправките. Варим 20 мин. Слагаме и нарязаните на ситно варени яйца. Салата Необходими продукти: 2 ч. замразен грах 1/2 ч. ситно нарязана целина (зелената част) 1/2 чаша нарязана на парченца червена ябълка 1 малка глава нарязан на ситно "воден" лук 3 с. л. майонеза 3 с. л. кисело мляко 150 гр. жълто сирене Начин на приготвяне: Сваряваме граха. Смесваме го с ябълките, целината и лука. Майонезата, киселото мляко и настърганото сирене смесваме и разбъркваме до получаването на хомогенна смес. Изливаме върху салатата.препоръчано