Вход
София
Времето в София 27 o C

Красимир Велчев: Десятъкът ще качи пенсиите

Красимир Велчев: Десятъкът ще качи пенсиите

на 31.10.2012
4016
2
Красимир Велчев: Десятъкът ще качи пенсиите
31.10.2012
2
4016

Красимир Велчев е роден на 6 януари 1951 г. в София. Завършил е курс за пилот на ултралек самолет в БГА „Балкан”, а през 1975 г. – и Школата за висша летателна подготовка в Русия, гр. Уляновск. Член на изпълнителната комисия на ГЕРБ и председател на парламентарната група на управляващата партия.

- Изненадахте неприятно българите с още един данък – този път върху лихвите на депозитите. Толкова ли е закъсала държавата, че трябва да се взима от спестяванията на хората, г-н Велчев?

- Нека вашите читатели да обърнат внимание на едно нещо. Защо тези, които дискутират този въпрос, не искат да обявят публично имат ли те големи влогове в банките. От БСП казват, че този данък е насочен срещу бедните хора. Видите ли, 75% от влоговете в банките били до 1000 лв. Ето една манипулация. Комунистите открай време са лъгали възрастните хора, като изопачават нещата и фактите.

- Как изопачават фактите сега?

- Този закон ще се поеме от хората с големи влогове. В парламента дадох точен пример. Ако един човек има 1000 лв. в банката, ще плаща на месец между 15 и 30 стотинки данък върху лихвата от този влог. Докато хора с влогове над 50 хил. лв. ще платят 1000 пъти повече. Така че с тази мярка ние взимаме от тези, които имат в банките много пари.

- В същото време не стана ясно за какво ще се използват тези пари.

- Дянков предвижда в бюджета да постъпят около 140 млн. лв., които директно насочваме към пенсионния фонд. За да може точно на тези хора, от които ще вземем 30 стотинки на месец, да им дадем 15 лв. на месец. По-социална политика от тази няма. И Костов беше много доблестен, като каза от трибуната на Народното събрание, че това е много ляв, много социален закон и попита депутатите от БСП: „Защо вие, вляво, дето въведохте плоския данък, дето защитихте богатите, сега сте против този данък?”. Аз не мога да разбера наистина ли хората са толкова лицемерни, толкова нагли?! За разлика от народните представители вляво, аз обявих своите влогове. Не се притеснявам. И се обръщам към всички, които говорят на тази тема, да направят същото. Защото шума го вдигат тези, които имат много пари. Боли ги, че ще им вземат малко от имането.

- По време на обсъждането на законопроекта в Народното събрание казахте, че България е страна на лихвари и рентиери. Какво ви кара да мислите, че е така?

- При население малко над 7 милиона души в банките има 12 милиона влога. Значи някои хора имат по много влогове. Затова казах, че България се превръща в държава на рентиерите и лихварите. Откъде да намерим средства за пенсии, ако всеки, който има пари, не ги влага в производство, не ги влага в откриване на работни места. Защо да го прави, като може да си получава лесни пари. Това беше смисълът на моите думи, но от БСП ги преиначиха.

- Последните социологически изследвания показват, че ГЕРБ губи доверието сред българските избиратели. Не се ли притеснявате, че с такава политика ви чака трудна битка догодина?

- Всяка партия, която в последната година от своя мандат прави такива данъчни промени, губи от електората си. Но не искаме сега ние да увеличим пенсиите, а после да се окаже, че следващото правителство няма пари за пенсии. Затова взимаме мерки отсега, за да може да защитим доходите на хората. А не както стана, когато ние дойдохме на власт. БСП бяха вдигнали пенсиите предишния месец и после викат: „Ние увеличихме пенсиите”. Да, ама кой ги плаща? Затова в политиката хората трябва да са отговорни. Ако сме малко по-коректни и лоялни към това, което правим, резултатите ще бъдат други. Да спрат с тази омраза, с тази демагогия, лъжа, с лицемерщината. Но хора, които цял живот са били на бюджетната хранилка, трудно се променят.

- Друга гореща тема на деня е референдумът за АЕЦ „Белене”. Не обърквате ли хората с вашия въпрос? Някой може да иска държавата да има ядрена енергетика, но да не се строи атомна централа в Белене?

- И тук БСП се опитват да изопачат нещата и да ги плъзнат по една друга плоскост. Отново подвеждат хората с твърдението, че са събрали подписи с искане за референдум, но той няма да стане. Защо? В Конституцията е казано – когато се задава въпрос и той касае бюджета на държавата, не можеш да направиш референдум. Равносилно е да попитаме сега искате ли да направим референдум да се увеличат пенсиите, или да се намалят данъците. Отговорът ще е ясен. Аз бих задал и следния въпрос: „Искате ли всеки министър или управляващ, който е вкарал в големи дългове държавата, да влезе в затвора?”. Да, ама никой не иска да направи такъв референдум. Или - искате ли да няма привилегии? Аз не искам да имам имунитет като народен представител. Но питайте ги от БСП искат ли да им махнем имунитета.

Сега те задават въпрос дали хората искат да се развива атомна енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа в Белене. И се оказва, че Конституционният съд ще каже: Не, с този въпрос не може да се проведе референдум. Така до изборите непрекъснато ще има напрежение, ще се плюе... Ти не можеш да искаш референдум и да не кажеш колко ще струва тази централа, колко ще струва токът, когато се въведе в експлоатация. И ако въпросът се формулира: „Искате ли да се построи централата, при положение че токът се вдигне два пъти за населението”, какъв ще бъде отговорът? Когато нямаш ясна финансова рамка, не можеш да задаваш въпрос.

- Вие самият смятате ли, че трябва да има АЕЦ на площадката на Белене?

- Трябва да има референдум. Аз съм съгласен и съм „за”. Завършил съм ядрена топлотехника - първия випуск атомна енергетика в България, и знам предимствата на една атомна централа, знам и минусите. Но не искам утре децата и внуците ми да плащат за неразумните ни решения. И когато отсреща ми говорят разни бивши министри на енергетиката, че нямаме политика в тази област, като погледна тяхната политика, косата ми настръхва. На БСП всичката им политика е да се вземат комисиони.

- Не е тайна, че сте един от богатите хора в ГЕРБ. Как се става милионер в България?

- За разлика от други хора в парламента, не съм роден със сребърна лъжичка в устата. Когато се роди синът ми, живеех в едно мазе на Редута. Наложи се до 4-годишна възраст да го гледат родителите ми, защото условията в това мазе бяха нездравословни и не позволяваха да се гледа малко дете. Така че съм тръгнал от най-ниското стъпало и може би съм един от малкото хора, които могат да дадат отчет от първия до последния спечелен лев. Как съм го постигнал, какво съм работил, всичко пазя.

- А защо се отказахте от бизнеса и се впуснахте в тази неблагодарна работа - политиката?

- Фирмата ми се занимаваше с изграждане на отоплителни инсталации в общински обекти – предимно училища и детски градини. Бях представител и на швейцарска и германска фирма за горелки за газови инсталации. И когато Бойко Борисов стана кмет, спрях да работя по общинските обекти, с което обрекох фирмата на гибел. А съм я градил 20 години. Обявих я за продажба и веднага се появи италианска компания, която инвестира в България 60 млн. евро на година. Така че съм довел и крупен инвеститор.

- Кога за последно летяхте с делтапланер?

- Летя във всяка свободна минута. В събота в Монтана ще има състезание по парашутизъм, парапланеризъм и авиомоделизъм и който желае, може да дойде там. Ще повозя всеки на самолета си.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 22260
архив

Отива един на работа с насинено око. Колегите му веднага го питат:

- Какво е станало?

А насиненото око:

- Ами нали страдам от безсъние и понеже няма какво да правя през нощта понякога се обаждам в три сутринта на случаен номер да събудя някой и го питам: " Познай кой се обажда?"

- Е, и?

- Вчера един позна.

няма нови новини
Днес: 301
hot
най-четени новини в момента
сега
2525
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов за скандалната завера на ДеБъ с Маджо: Христо Иванов не може да оправдае гузната си физиономия на записа. Ето я нашата армия - строи магистрали! (ВИДЕО/ОБНОВЕНА/СНИМКИ)
x
Супер храни пълни с калций - ето кои са те
x