Вход
София
Времето в София 0 o C

Красимир Вълчев обясни пред ПИК при какви условия ще се раздават лаптопи на ученици, ако се премине към онлайн форма на обучение

Красимир Вълчев обясни пред ПИК при какви условия ще се раздават лаптопи на ученици, ако се премине към онлайн форма на обучение

на 21.10.2020
30843
0
Красимир Вълчев обясни пред ПИК при какви условия ще се раздават лаптопи на ученици, ако се премине към онлайн форма на обучение
Автор: ПИК
21.10.2020
0
30843

Тези компютри и лаптопи ще се използват преди всичко за обучение в класните стаи. Целта е всеки един учител да има служебен компютър в класните стаи, да може да осъществява електронно обучение и да нанася оценки в електронния дневник". Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев по повод коментар на агенция ПИК за начина, по който ще се раздават лаптопи при преминаване в електронна форма на обучение на ученици, които нямат устройства в домовете си.

По думите на образователния министър трябва във всяка класна стая да се ползват електронни ресурси. Устройствата за учениците също ще се ползват предимно в училищата. Все пак, ако се наложи да се премине в дистанционна форма на обучение, тези устройства ще се предоставят в помощ на ученици, които нямат възможност. Вълчев подчерта, че това са активи на училищата и няма да се дават на децата или техните родители като актив, а ще бъде само временно. Освен това, важно уточнение е, че всеки родител, който иска да вземе за детето си електронно устройство трябва да подпише протокол и ще трябва да го върне, както е и с учебниците. 

"Факт е, че ние наистина имаме повече ученици от ромски произход, които не учеха заради липса на устройства, или поне така бяха декларирали. Но една част от тях не го правиха, защото по принцип не искат да учат, заради липса на отношение към образованието, не толкова и само заради социално-икономически причини. Една част от тези, които не учеха, имат смартфони, но не таблети и компютри. Но имаме и деца, които не са от ромски произход, но също нямат възможност. Има семейства с повече деца, отколкото са устройствата, или пък родителят трябва да работи с компютъра от дома си. Те също ще бъдат подпомогнати", уточни още образователният министър и допълни, че когато директорът и учителят вземат решение на кого да отпускат тези устройства, ще се вземе предвид и самата ангажираност на ученика към обучението. 

На въпрос какви ще са критериите за отпускане, защото в един момент всеки може да поиска устройство от училището, Вълчев заяви, че това ще се прави само и единствено при декларация от страна на родителите и при преценка на учителя и директора. Все пак той не изключва риск от злоупотреба при временно взимане на устройство, но разчита на това, че учителите познават децата и техните семейства и се надяват тези случаи да бъдат минимални изключения. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 20210
архив

- Много е приятно да знам, че липсвам на хората... Където и да ида, все ми казват: "Само ти ни липсваше!".

x
САМО В ПИК TV: На Канарите луднаха по българския Енрике Иглесиас. Начо Паскал, който ни прослави чак в Южна Корея, крои втори хит с испански рапър (ВИДЕО)
x
Проучване установи - колко време е нужно, за да се влюбите
x