Вход
София
Времето в София 11 o C

Красимир Вълчев: Ще има Национална карта за висшето образование

Красимир Вълчев: Ще има Национална карта за висшето образование

на 14.06.2019
4575
2
Красимир Вълчев: Ще има Национална карта за висшето образование

В измененията и допълненията на Закона за висшето образование, които в момента са предложени за обществено обсъждане, се предвижда да има Национална карта за висшето образование. Тя има за цел да определи профилната и териториалната структура на висшето образование, като има професионални направления, в които е достигнат пределът на насищане и фрагментация, но има и други професионални направления, които могат да се открият и са свързани със специализацията на регионите.

Това каза в отговор на парламентарен въпрос министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той даде пример, че в Казанлък има концентрация на технологични предприятия, там нямаше висше училище, но беше открит филиал, свързан с потребностите на региона. За да участват висшите училища във всички инициативи за развитие на интелигентната специализация на регионите, те трябва да са по-отворени за партньорства, каза министър Вълчев. Той за пореден път заяви, че има известен проблем със сегашния модел на академичното самоуправление на университетите, който е крайна форма на затворен модел на академично самоуправление и не може да се възлагат задачи на висшите училища. Единствената обществена задача, която можем да им възложим, е за обучението на студенти по определени професионални направления - чрез план-приема, отбеляза министър Вълчев.

По думите му, "като цяло, държавата има ограничени възможности да възложи на държавните висши училища изпълнението на определени задачи и включването им в определени инициативи". Това се опитваме да го променим и държавата, чрез МОН, да има право да възлага определен брой стратегически цели и задачи на висшите училища, обясни министър Вълчев. По този начин идеята е не да се месим във финансовото, административното или академичното управление, а да бъдем партньори в стратегическото управление на висшите училища, заяви образователният министър. Той каза, че висшите училища трябва да бъдат насърчени да участват в стартиращи компании и в различните технологични паркове, за да осигурят развитие в съответствие с интелигентната специализация. Предвиждаме и участие на общините в органите за академично самоуправление и в Съвета на настоятелите, а чрез него и с право на съвещателен глас в Академичния съвет на висшето училище, информира министър Вълчев.

Сподели:
Напиши коментар »
(2)
1
Образованието ни е в колапс. Предложете поне разделна минимална заплата за висшити и за хора със средно образование. Каква е тази уравниловка. Този човек за миистър не става. Няма никаква визия и предложения. А май и власт няма - като всички министри при ГЕРБ.
2
Прав е коментиращият по горе,че образованието ни е в колапс,хеле висшето.Мнението за министъра не коментирам,то е на коментиращият.Искам да попитам министъра следното:Защо във всяко населено място в страната(село,малък град,по-голям град) където има недостиг на ученици се закриват училища,а при очевадния недостиг на студенти няма закрит университет?Някъде беше писано и казано че местата в университетите за първокурсници са с 20000 повече от завършващите.Докато този цинизъм не прекратите нищо няма да се оправи.Въпроса е кой има интерес от това положение и не се ли поддържа изкуствено така?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого бихте гласували за кмет на София?
Общо гласували: 21853
архив

Изпращайки колежка Сийка до дома, Ники разбра как ще свърши вечерта по надписите в асансьора....

няма нови новини
Днес: 285
hot
най-четени новини в момента
сега
2932
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
Да ругаеш и блъскаш полицаи, а премиерът и МВР да ти се извинят? Може, ако си журналист в "Клуб Зет" и "Свободна Европа". Пияният Боришев към униформени: "Тъпанари, боклуци, тумбаци, ушеви, мразя ви! Освен че съм пиян, съм на наркотици!" После блъска униформен и... вика адвоката на Иванчева (ОБНОВЕНА/ДОКУМЕНТИ)
x
НАСА не очаква до 2024 да изпратят астронавти на Луната
x