Вход
София
Времето в София 18 o C

Красимир Вълчев: Ще има Национална карта за висшето образование

Красимир Вълчев: Ще има Национална карта за висшето образование

на 14.06.2019
5503
2
Красимир Вълчев: Ще има Национална карта за висшето образование

В измененията и допълненията на Закона за висшето образование, които в момента са предложени за обществено обсъждане, се предвижда да има Национална карта за висшето образование. Тя има за цел да определи профилната и териториалната структура на висшето образование, като има професионални направления, в които е достигнат пределът на насищане и фрагментация, но има и други професионални направления, които могат да се открият и са свързани със специализацията на регионите.

Това каза в отговор на парламентарен въпрос министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той даде пример, че в Казанлък има концентрация на технологични предприятия, там нямаше висше училище, но беше открит филиал, свързан с потребностите на региона. За да участват висшите училища във всички инициативи за развитие на интелигентната специализация на регионите, те трябва да са по-отворени за партньорства, каза министър Вълчев. Той за пореден път заяви, че има известен проблем със сегашния модел на академичното самоуправление на университетите, който е крайна форма на затворен модел на академично самоуправление и не може да се възлагат задачи на висшите училища. Единствената обществена задача, която можем да им възложим, е за обучението на студенти по определени професионални направления - чрез план-приема, отбеляза министър Вълчев.

По думите му, "като цяло, държавата има ограничени възможности да възложи на държавните висши училища изпълнението на определени задачи и включването им в определени инициативи". Това се опитваме да го променим и държавата, чрез МОН, да има право да възлага определен брой стратегически цели и задачи на висшите училища, обясни министър Вълчев. По този начин идеята е не да се месим във финансовото, административното или академичното управление, а да бъдем партньори в стратегическото управление на висшите училища, заяви образователният министър. Той каза, че висшите училища трябва да бъдат насърчени да участват в стартиращи компании и в различните технологични паркове, за да осигурят развитие в съответствие с интелигентната специализация. Предвиждаме и участие на общините в органите за академично самоуправление и в Съвета на настоятелите, а чрез него и с право на съвещателен глас в Академичния съвет на висшето училище, информира министър Вълчев.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 3595
архив

Закуска в леглото, обяд в леглото, вечеря в леглото – мислите си романтика… друг път... Дископатия!!

 

няма нови новини
Днес: 69
hot
най-четени новини в момента
сега
1795
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Горещи данни от "Сова Харис": Борисов по-харесван от Румен Радев - изравни ген. Мутафчийски по рейтинг с 38% одобрение! МВР първи по доверие сред институциите. Корнелия удари дъното с 8,8% (ТАБЛИЦИ/ВИДЕО)
x
САМО В ПИК! ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Овните да не дават заеми, Раците ще се убедят, че не са непогрешими
x