Красимир Йорданов: Недопустимо е забавянето на обезщетенията на пострадалите от пожарите земеделски производители

Избори

Красимир Йорданов: Недопустимо е забавянето на обезщетенията на пострадалите от пожарите земеделски производители

7105
преди 10 часа
Красимир Йорданов: Недопустимо е забавянето на обезщетенията на пострадалите от пожарите земеделски производители
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

„Земеделските производители, пострадали от пожарите в община Болярово преди 3 месеца, още не са обезщетени, въпреки гръмките обещания на служебния премиер и на министъра на земеделието за бърза и навременна подкрепа. Най-лошото обаче е, че няма никаква яснота кога реално ще се получи подкрепата“. Това заявява в позицията си Красимир Йорданов, водач на листата на „БСП – Обединена левица“ в Ямбол по повод получен отговор на негов въпрос за помощта за пострадалите в пожарите земеделски стопани. 

препоръчано

Той посочва, че единственото изключение е изплатената индивидуална помощ de minimis в размер на 44 000 лв. за изгоряла поливна инсталация на овощна градина. 

Служебният министър Георги Тахов отговаря, че едва на 7 октомври 2024 г. Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ е утвърдил финансовия ресурс по помощ de minimis за компенсиране на щети от пожари през 2024 г. Размерът е 1 922 000 лв. за 184 земеделски стопани в цялата страна. 

От отговора му става ясно, че 44 земеделски стопани от община Болярово са подали заявления за установяване на щети от възникнали пожари на площи със земеделски култури, включително и за унищожена продукция, а 9 земеделски производители са подали заявления за унищожени пчелини и погинали селскостопански животни. 

От Областна дирекция „Земеделие“ са издадени 45 протокола за 19 760 дка опожарени площи, и 6 протокола за унищожени 406 пчелни семейства и 307 пчелни кошера. 

Подадени са и 68 заявления за форсмажорни обстоятелства в Областната дирекция на ДФ „Земеделие“. 

„Възмутително е, че след решението на Управителния съвет тепърва предстои да се изготвят указания за предоставяне на помощта и едва тогава земеделските стопани отново трябва да подават заявления в областните дирекции на ДФ „Земеделие“, за да я получат“, казва още в позицията си Красимир Йорданов и допълва, че бюрокрацията и административната тежест за получаване на уж бърза и навременна помощ е огромна затова и всички земеделски производители се оплакват колко непосилно за тях е административното бреме. 

„За мен е недопустимо земеделските стопани да подават по няколко пъти заявления за едни и същи щети и това да отлага незнайно за кога реалното получаване на обезщетението. Всяка помощ е най-полезна, когато е навреме, но това явно не важи за земеделската администрация. Обещанията пред земеделските стопани са големи, но думите не са като действията“, изразява възмущението си кандидатът за народен представител за област Ямбол.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивна прогноза за неделя - Близнаците да се пазят от неподходящи запознанства, Скорпионите да избягват агресивната критика САМО В ПИК! Алена с ексклузивна прогноза за неделя - Близнаците да се пазят от неподходящи запознанства, Скорпионите да избягват агресивната критика
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Протестите преди 4 години започнаха в деня, в който ГЕРБ вкара България в чакалнята на Еврозоната. Другите партии не искат да има правителство. Ако дойдат пак избори, кампания няма да правя (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Протестите преди 4 години започнаха в деня, в който ГЕРБ вкара България в чакалнята на Еврозоната. Другите партии не искат да има правителство. Ако дойдат пак избори, кампания няма да правя (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК