Крахът на Доган - Сокола никога не е бил толкова застрашен политически

Епицентър

Крахът на Доган - Сокола никога не е бил толкова застрашен политически

179952
преди 4 часа
Крахът на Доган - Сокола никога не е бил толкова застрашен политически
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Точно месец преди предсрочните парламентарни избори започнаха да излизат първите социологически проучвания. И "Тренд", и "Алфа Рисърч" прогнозират, че ДПС-Ново начало на Делян Пеевски и Алианса за права и свободи на Ахмед Доган влизат в следващото Народно събрание.

препоръчано

Макар проучванията да дават малка преднина за АПС, разликите между двете формации са в рамките на стохастичната грешка.

Още повече че в предизборната кампанията електоралните нагласи могат сериозно да се променят. Една от причината е, че останалите поддръжници на Доган очакват да го видят на терен. Ако Сокола продължи да се крие от палат в палат, от сарай в сарай и не тръгне из общините в Кърджалийско, много от избирателите на АПС могат да се разколебаят.

Именно ореолът, който Доган все още има сред етническите турци, носи тези предварителни проценти на Алианса за права и свободи. Останалите представители на коалицията не само че не са речовити, но имат проблеми и с харизмата.

От друга страна е формацията на Делян Пеевски ДПС-Ново начало, която дава силна заявка за работа на терен през следващия месец. Кметът на Кърджали Ерол Мюмюн и обиграни политици като Йордан Цонев, Хамид Хамид, Халил Летифов, Искра Михайлова, Байрам Байрам могат да допринесат много с активната си работа по места и с участието в предизборни диспути с представители на Алианса на Доган.

Каквото и да се случи през следващия месец, цифрите показват, че никога до този момент Сокола не е бил толкова застрашен политически. Назад в годините няколко пъти е имало сериозно трусове в ДПС, а тези, които са въставали срещу Доган, не са имали никакъв успех.

Такъв пример е партията на Гюнер Тахир - Национално движение за права и свободи (НДПС). Тя има няколко участия на избори, включително и в коалиции, но така и не успява да се добере до парламента.

През 2012 година Касим Дал и Корман Исмаилов напускат ДПС и създават Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД). През 2013 година партията участва в коалиция "Център-свобода и достойнство" и взима едва 1,62% на изборите. Година по-късно влиза в Реформаторския блок, а "големият успех" е, че Корман Исмаилов успява да стане депутат.

През 2017 г. Лютви Местан създава ДОСТ. Въпреки подкрепата, която получава от Турция, бившият председател на ДПС успява да събере под 3% на изборите през 2017 г. През следващите години резултатите на партията драстично се влошават.

Към днешна дата ДПС-Ново начало на Делян Пеевски, освен че със сигурност влиза в следващото Народно събрание, при добра кампания дава заявка да изпревари Алианса за права и свободи.

Ако към тези факти добавим липсата на спонсори на фракцията около Доган, липсата на качествени и подготвени кадри, както и напредналата възраст на Сокола, изглежда че дните му в политиката са преброени. А без него начело, хора като Чакъров и Аталай ще се сринат до нивата на НДПС, ДОСТ и НПСД.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Телците да не пътуват, Лъвовете да не влизат в конфликти, проблеми за консервативния Скорпион САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Телците да не пътуват, Лъвовете да не влизат в конфликти, проблеми за консервативния Скорпион
ПИК TV x
Виктор Димчев с убийствен сценарий пред ПИК TV: Тримата големи трябва да се разберат или приключва парламентарната република. Реална е заплахата от... (ВИДЕО) Виктор Димчев с убийствен сценарий пред ПИК TV: Тримата големи трябва да се разберат или приключва парламентарната република. Реална е заплахата от... (ВИДЕО)
ново
Днес: 55
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК