Крепост на император Юстиниан Велики откриха край Златоград (СНИМКИ)

ФОТОГАЛЕРИЯ

Крепост на император Юстиниан Велики откриха край Златоград (СНИМКИ)

15181
на 08.11.2023
Крепост на император Юстиниан Велики откриха край Златоград (СНИМКИ)
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

В разгара на есента приключиха последните за този сезон археологически проучвания на екипа на проф. Николай Овчаров. С неговите консултации, те са под прякото ръководство на д-р Николай Бояджиев от РИМ-Смолян, а цел бе важен археологически обект между родопските градчета Златоград и Неделино. Ето защо изследванията са финансирани съвместно от двете общини.

препоръчано

Триседмичните разкопки на високия 845 м връх Св. Неделя се увенчаха с пълен успех. Бяха разкрити останките  на късноантична крепост, строена вероятно в епохата на най-видния византийски император Юстиниан I Велики (527-568). Тя е била звено в отбраната на Родопите срещу варварските нашествия в Източната Римска империя (Византия). Днес от укреплението са оцелели останките от една кула и части от крепостната стена, градена от ломени камъни, свързани със здрав хоросан. Предполага се, че тя е била висока 7-8 м, а от издигащата се на около 15 м височина кула се е откривал поглед на разстояние от десетки километри.

Крепостта край Златоград е разположена на площ от близо 0.3 хектара и е имала изразени военни функции. В нея е пребивавал малък гарнизон от войници, които са поддържали в изрядност крепостните съоръжения и складове с храни. От последните се откриха десетки цели и начупени на парчета глинени делви (питоси), в които е съхранявано главно жито.  Водата е черпена от дълбок близо 17 м отлично изграден кладенец, намиращ се непосредствено до южната крепостна стена. Твърдината вероятно е осъществявала визуална връзка с останалите крепости в района.

Разкритата крепост допълва картината на селищния  живот в Източните и Средните Родопи през късноантичния и ранновизантийски период  (IV-VI в.) Всъщност малката стражева твърдина е пазела пътищата между двата дяла на Великата планина. На изток по долината на Средна Арда са се намирали такива важни крепости като тези при Вишеград край Кърджали и големия укрепен град Перперикон. Районът на днешния Смолян на запад пък бил охраняван от други неголеми крепости като тези при Девин и Беден. По този начин е защитавана вътрешността на Родопите от нашествията на варварски народи, като тези на готи, хуни и по-късно – славяни.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за почивния понеделник - Лъвовете жънат успехи, Стрелците подвластни на емоциите САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за почивния понеделник - Лъвовете жънат успехи, Стрелците подвластни на емоциите
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов в Боровец: Аз съм зависим само от Господ (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов в Боровец: Аз съм зависим само от Господ (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 101
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК