ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
В неделното новинарско затишие медиите сътвориха „новина“ от участието в столична телевизия на Линда Петкова – съпруга на бившия премиер и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, нашумяла с рецептите си за безглутенови сладкиши и новата си готварска книга.
Пиарите на новите управляващи работят по Ленински – нали Владимир Илич бе казал, че революцията ще победи, когато всяка готвачка ще може да управлява държавата, явно същото важи и за „Промяната“ – тя настъпва, когато някой започне да бърка рецептите за храна с тези за политика. Вярно, че у нас всеки разбира от политика и футбол, но Линда Петкова като същински политически наблюдател заявила, че би хранила Бойко Борисов с шкембе чорба, президента Радев със свинско, а финансовия министър Асен Василев – с телешко и вино. Били типични българи, заключава експремиершата, без да уточни какво сервира на съпруга си за вечеря.
Но кулинарната политология не сработи като кризисен пиар, особено на ротационното правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ, което още с първите си стъпки твори гаф след гаф. Още на етап кадруване се виждат тежките зависимости от „съгласуването с посолствата“ и съответните НПО-та, както и от вътрешните лобистки и междупартийни битки, от срамното съглашателство между фракции, които довчера протестираха една срещу друга, заплашваха се и даже се арестуваха, а сега мимикрират под лозунга за „вечно и нерушимо евроатлантическо единство“.
Гастрономичните закачки не решават и въпроса за липсата на каквито и да е социални политики за сметка на обслужването на чужд за България дневен ред – непосилна за страната ни военна помощ за Украйна, засилване на русофобската реторика, имитация на правосъдна реформа, а и предстоящото тежко затягане на коланите, за да изпълним чинно командата „Бегом към еврото!“.
Да правиш политика, означава да носиш отговорност и да решаваш проблеми, а не да участваш в хепънинги, пърформанси и готварски риалитита. А засега манджата, която ПП-ДБ и ГЕРБ ни сервират е не само постна и по чужда рецепта, но и безвкусна и застояла, а това значи – много опасна за нашето здраве!
Проф. Светлана Шаренкова