Кристиан Вигенин разкри пред ПИК и „Ретро“ какви са приоритетите на БСП - Обединена левица: Залагаме минимална пенсия от 820 лв. до 2024 г.

Акценти

Кристиан Вигенин разкри пред ПИК и „Ретро“ какви са приоритетите на БСП - Обединена левица: Залагаме минимална пенсия от 820 лв. до 2024 г.

32607
преди 4 часа
Кристиан Вигенин разкри пред ПИК и „Ретро“ какви са приоритетите на БСП - Обединена левица: Залагаме минимална пенсия от 820 лв. до 2024 г.
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Кристиан Вигенин е зам.- председател на БСП, избран е за евродепут на европейските избори тази година. Ръководи делегацията на българските социалисти в Европейския парламент. Има предишни два мандата като евродепутат. 

препоръчано

Заместник-председател е в пет поредни състава на Народното събрание. Бил е министър на външните работи в периода 2013 — 2014 година.

Семеен, има двама сина.

- Г-н Вигенин, акцент в Програмата на БСП – Обединена левица за ускорено развитие на България е осигуряването на по-високи доходи за пенсионерите. Над 680 хиляди пенсионери ще се окажат под линията на бедност от Нова година. Кога и как ще се решат проблемите на тези хора, много от които са ваши симпатизанти?

- Не приемаме подхода на десните партии за бюджетни икономии за сметка на най-бедните и най-нуждаещите се. Всичко е въпрос на приоритети и за нас на първо място са хората. Достойните старини на нашите майки и бащи, баби и дядовци не могат да са въпрос на сделки и преговори. Затова и ние сме заложили справедливо преизчисляване на всички пенсии и ръст по-висок от ръста на БВП, не по-малко от 5% годишно, а в допълнение и компенсиране на годишната инфлация. По наши изчисления минималната пенсия трябва да достигне 820 лв. през 2028 г. Освен това ще увеличим т.нар. вдовишки добавки от 30% на 35% от пенсията на починалия съпруг. Това са преките мерки, които ще въведем още в първата година.

- Какви други идеи за подкрепа на пенсионерите и хората с увреждания включва  вашата визия?

- Има много индиректни мерки, които ще помогнат на възрастните хора. Ето например в сферата на здравеопазването – ще въведем изцяло безплатни лекарства по рецепта за хората над 75 г., ще подобрим аптечната мрежа и достъпа до лекарства, ще подобрим транспортната свързаност на населените места, особено в по-малките и отдалечени общини. Още от предишните избори говорим за концепцията за градове, адаптирани към нуждите на възрастните хора – от тротоарите и градския транспорт до социалните служби и достъпа до лечебни заведения.

- Бихте ли разказали за „домашната помощ“ със сигнална система?

- За нас уязвимите хора са приоритет, затова и в програмата сме отделили специално внимание на хората с увреждания. Освен задължителна еднократна подкрепа от 100 лв. за Коледа, въведена със закон, а не оставена на евентуалната „милост“ на правителството, ние ще подкрепим създаването на социални предприятия, където хората с увреждания да могат да работят  и да се чувстват полезни за обществото. А що се отнася до т.нар. „домашна помощ“, това е нова концепция, която се основава на достиженията на съвременните технологии. Тя е предвидена за хора с увреждания, които живеят сами. Най-общо това предвижда системата да сигнализира автоматично, ако съответният човек се отклонява значително от обичайните си рутинни дейности, което поражда съмнения за състоянието му. Тогава следва посещение от социален служител, който да се увери дали е необходима конкретна помощ или съдействие.

- Г-н Вигенин, скандалите в БСП през последните години отблъснаха много ваши симпатизанти. Ще се спре ли гоненето на врага с партиен билет?

- Първата ни работа през лятото беше да обявим край на вътрешните конфликти, да се опитаме да приобщим всички към една нова, открита политика, основана на диалог, не само вътре в партията, а и навън, към всички леви формации. Този нов подход не беше разбран от всички и личните амбиции и интереси на една малка групичка доведе до нови пукнатини в партията. Но тази политика няма алтернатива и вярвам, че и това предизвикателство ще бъде преодоляно.

- Доста ваши симпатизанти през последните години останаха с впечатлението, че борбата с джендъра е по-важна за БСП от социалните противоречия. Виждате ли в това причина за отлив на избиратели?

- БСП в продължение на няколко години даваше приоритет на въпроси, които са важни, но не и ключови за една лява партия. Естествено ние оставаме защитник на семейството и децата, но фокусирането върху проблеми, които не се разпознават като съществени от хората, ни маргинализира. И досега не мога да си обясня защо се наехме да правим референдум против митичните „джендъри“, вместо например за това болниците да не са търговски дружества или пък Здравната каса да финансира само лечение в държавни и общински болници. Впрочем подписката за онзи референдум завърши с грандиозен и срамен провал, не събра нужната подкрепа дори да бъде разгледано предложението в парламента, а бяха установени и хиляди „мъртви души“ в нея. Никой не пое отговорност за това фиаско, което ни коства и пореден спад в резултатите.

- Как ще коментирате социологическо проучване за изборите от последните дни, според което БСП – Обединена левица почти се изравнява с ИТН на 5 и 6 позиция. Това не е ли катастрофална ситуация за Столетницата?

- Тези социологически проучвания са тревожни, но те все пак са правени в момент, когато течаха съдебни спорове кой представлява БСП, не беше ясно в каква коалиция ще участваме, кръгът около бившия председател ежедневно разпространяваше лъжи и манипулации. Вярвам, че в рамките на кампанията ще преодолеем тези проблеми и на 27 октомври ще покажем прогрес. Няма да е преувеличено да кажа, че нов срив може да доведе до края не само на БСП, а изобщо на лявото в България такова, каквото го познавахме досега.

- БСП остава в периферията на политическите процеси, как ще се върне в центъра на политическия живот?

- Рецептата е ясна, въпросът е имаме ли сили и време да я изпълним.  Имаме нужда от истински лява политика, засилване на процесите на обединение в лявото политическо пространство, отваряне към младите хора и гражданското общество, ангажиране на личности и професионалисти, които имат реално влияние в своите професионални среди. Всичко това беше неглижирано в последните години.

- В Европа управляват предимно десни партии, социализмът в застой ли е като идеология?

- В Европа винаги е имало спадове и възходи на левицата. Последните години на икономическа криза, имиграция, пандемия, войни създадоха несигурност за гражданите, от която се възползваха крайнодесни и популистки формации, а левицата не успя да се адаптира. Въпреки това на последните Европейски избори европейските социалисти запазиха влиянието си и отново са втора политическа сила в Европарламента, далеч пред третите, което ме кара да вярвам, че започва нов възход на лявото. Разбирането за социализма се променя във времето, но принципите остават и той продължава да бъде най-прогресивното виждане за развитието на света – свят, основан на мир, свобода, справедливост, солидарност, равенство.

- Как БСП ще работи в следващия парламент и с кого при ясно очертаващата се разделителна линия по оста за войната и мира, респективно евроатлантизма?

- На първо място решават избирателите и те ще дадат основата за всички следващи решения на 27 октомври. Когато решаваме каква роля ще има БСП в следващия парламент, трябва да го направим открито, обосновано и с отговорност. Основният въпрос е можем ли да изпълним нашата програма. За мен участие в управление с цената на тежки морални и политически компромиси ще ни ликвидира. Аз не виждам политическа формация, която да е склонна да подкрепи ключови наши ангажименти към хората и това засяга не само въпросите на войната и мира, а и на социалната, икономическата и данъчната политика. Затова задачата ни сега е да постигнем максимален резултат на изборите. Въпросите за евентуални коалиции и съвместни управления днес биха били сметки без кръчмар.

 

 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Ето го ексклузивния хороскоп на Алена за 15 октомври - семейни драми вгорчават деня на Девите, вторникът е емоционален за Стрелците САМО В ПИК: Ето го ексклузивния хороскоп на Алена за 15 октомври - семейни драми вгорчават деня на Девите, вторникът е емоционален за Стрелците
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов: Няма такава държава! Дали сме над 1 млрд. за избори. Има огромен риск за България да ни връщат мигранти, ако... (НА ЖИВО) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов: Няма такава държава! Дали сме над 1 млрд. за избори. Има огромен риск за България да ни връщат мигранти, ако... (НА ЖИВО)
ново
Днес: 93
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК