Кръвното налягане се качва нощем

Докторе

Кръвното налягане се качва нощем

223929
на 05.11.2012
Кръвното налягане се качва нощем

Не вярвайте 100 процента на листовките към лекарствата

Известният български кардиолог проф. Младен Григоров е началник на Кардиологична клиника при Втора МБАЛ в София. Ръководител е на УСБАЛ по кардиология в Плевен, Велико Търново, Ямбол и Варна.   Известно е, че високото кръвно налягане, настъпило поради запушване на двете бъбречни артерии, може да се лекува чрез разширение на засегнатите кръвоносни съдове. Подходът е както при лечението на артериите, хранещи сърцето с кръв. В проблемното място се поставя стент (специална мрежичка), за да се укрепи разширението. Новото, което напоследък се прави, е т.нар. денервация. Става дума за механично увреждане на нервите, разположени около бъбречните артерии. Така се намалява нервната активност. За целта се извършва доста сложна операция, която се следи върху монитор. Чрез свръхчувствителна камера, въведена с катетър, се предава и най-малката подробност от въздействията върху нервите. Новото лечение е приложимо само при високо кръвно налягане, неповлияващо се от медикаменти. В интерес на истината такива пациенти се срещат изключително рядко. В повечето случаи се разчита на таблетки, защото причините за хипертонията са много и действат комплексно. Ето защо хипертониците са длъжни да спазват няколко основни правила. Първо - да си мерят кръвното налягане сутрин и вечер. Голямо британско изследване показва, че хората, които правят това, живеят по-дълго от тези, които не следят кръвното си. За хипертониците най-опасни са нощните часове. След полунощ, от 1 часа нататък, организмът започва да се подготвя за следващия ден и активира приспособителните си системи. Една от тях е сърдечносъдовата система, чиято адаптация е свързана с увеличаване на кръвното налягане. По тази причина се препоръчва таблетките за кръвно да се пият вечер. Ако обаче лечението се провежда с медикамент, който има 24-часово действие, по-добре е препаратът да се раздели на две равни части и едната да се приема сутрин, а другата вечер. Вторият ми съвет е пациентите да не се плашат от ниско кръвно налягане и да си взимат лекарствата дори когато достигнат стойности под нормата. От ниско кръвно налягане може да се умре, само ако си в шок, а самоволният отказ от определена доза лекарство често води до хипертонична криза. Третият ми съвет се отнася до нежеланите медикаментозни ефекти. Не е лошо те да се знаят. Но да се има предвид и това, че в листовките към всеки препарат фирмите се презастраховат и посочват странични ефекти, които се случват изключително рядко.
препоръчано
Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да очакват материални успехи, Везните ще сключат успешни сделки САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да очакват материални успехи, Везните ще сключат успешни сделки
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 79
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК