ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
За миналата година имаме регистрирани 15 взрива от хранителни отравяния, те са засегнали над 270 души. Това каза д-р Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор. Това е около средната бройка за такива хранителни отравяния и е хубаво, че не се увеличават. За миналата година няма смъртност сред тези 270 засегнати лица. За 11 от тях имаме точна представа какво ги е предизвикало, чрез лабораторни изследвания сме доказали кои са причинителите. И както и в предни години, две са основните групи, които предизвикват такива хранителни отравяния – салмонелата и стафилокок. По отношение на мястото от тези 15, седем са след консумация на храна, приготвена от заведение. За щастие малка част от тях са детски градини и ясли.
С уточнението, че не е правил проверка, д-р Кунчев каза, че мисли, че за миналата година няма такъв случай от тези 15. Има в училищно организирано хранене и най- вече в заведения за обществено хранене. 8 в семейна среда в различни домакинства. Наблюдение, което се потвърждава през годините, като най – рискова група храни могат да се посочат месото и местните продукти, след това е яйцата и различни яйчени продукти, на трето място са всички други храни взети заедно. Смело може да се каже, че това не са единствените взривове от хранителни отравяния през годината, тъй като една част от тях, които са особено в семейни условия, които засягат 2-3 души обикновено не попадат в статистиката, тъй като не се регистрират, не се съобщават като такива", посочи д-р Кунчев. Той участва на пресконференция "Безопасността на храните" по повод Световния ден на здравето – 7 април. Тази година темата на Световния ден на здравето е безопасността на храните и е определена от Световната здравна организация (СЗО).
Храната като проблем започва да заема все по-голямо място по отношение здравето на хората, каза той и посочи, че се очертават няколко фактора на външната среда, които най – пряко влияят. Един от тях е храната, но не само като безопасност, а и като хранителни качества, обездвижване, замърсена околна среда и стресът. Той посочи, че МЗ за изминалите 1-2 години разработва препоръки за хранене. На базата на тях са приети три наредби за различните възрастови групи, разработени са сборници с рецепти. Проф. Веселка Дулева – национален консултант по хранене и диететика и началник отдел "Хранене и диететика" в НЦОЗА посочи, че и ние, спазвайки прости правила, бихме могли да осигурим безопасността на храната. На пресконференцията бяха показани постер и озвучен на български език обучителен филм "5 ключа за по-безопасна храна", които ще бъдат разпространени сред деца от училища и детски градини. 1: поддържайте чистота, 2: Разделяй суровата от сготвената храна, 3: Гответе достатъчно храната, 4: Съхранявайте храната при безопасна температура, 5: Използвайте безопасни и сурови продукти.


