Вход
София
Времето в София 11 o C

КФН отнема лиценза на румънски застраховател, действащ и у нас

ИЗВЪНРЕДНО
ПОЛОЖЕНИЕ
Излекувани: 54
Починали: 24
Заразени: 624

КФН отнема лиценза на румънски застраховател, действащ и у нас

на 20.02.2020
14309
0
КФН отнема лиценза на румънски застраховател, действащ и у нас
Автор: ПИК
20.02.2020
0
14309

Органът за финансов надзор на Република Румъния публикува съобщение, че на свое заседание, проведено на 19 февруари 2020 г. е взел решение за отнемане на лиценза на румънския застраховател „Чертасиг- Застрахователно и Презастрахователно Дружество“ АД поради факта, че компанията не е възстановила равнището на допустими собствени средства, покриващи минималното капиталово изискване в рамките на срока, предвиден от закона, съобщиха от българската Комисия за финансов надзор. 

В същото време Органът за финансов надзор на Република Румъния е установил състоянието на неплатежоспособност на „Чертасиг - Застрахователно и Презастрахователно Дружество“ АД и е взел решение да започне правни процедури и да подаде искане за откриване на производство по несъстоятелност срещу застрахователя.

Румънският застраховател извършва дейност на територията на Република България чрез клона си „Чертасиг - Застрахователно и Презастрахователно Дружество АД“ КЧТ. Застрахователят има право да извършва дейност в Република България при условията на свободата за предоставяне на услуги от 2012 г. и при условията на правото на установяване – от 2014 г.

Застрахователят има задължението да уведоми застрахованите за тяхната възможност да прекратят застрахователните договори, сключени с „Чертасиг - Застрахователно и Презастрахователно Дружество“ АД, а също така и по отношение тяхното право да възстановят платените застрахователните премии по договорите за периода между момента на прекратяване и изтичане на срока на валидност на договорите. Договорите, които не бъдат прекратени остават в сила до изтичането на срока им.

Всяко лице, което предяви претенция срещу „Чертасиг - Застрахователно и Презастрахователно Дружество“ АД след настъпването на рискове, покрити от валидна застрахователна полица между датата на отнемане на лиценза и прекратяването на застрахователните договори може да иска застрахователната компания да му заведе претенцията. 

В рамките на 30 дни от датата на влизането в сила на съдебното решение за откриване на производство по несъстоятелност срещу застрахователната компания, „Чертасиг - Застрахователно и Презастрахователно Дружество“ АД има задължението да предостави пълна документация по щетите за техническо - оперативните и счетоводни записи, свързани с тези щети на румънския Гаранционен фонд за застраховане, за да публикува списъка на потенциалните застрахователни кредитори.

Според действащото законодателство румънският Гаранционен фонд за застраховане е отговорен за защитата на застрахователните кредитори срещу последствията на неплатежоспособност на застрахователна компания в рамките на лимит от 450 000 румънски леи (183 439.12 лева по курса на БНБ).

Застрахователната дейност, извършвана от „Чертасиг - Застрахователно и Презастрахователно Дружество“ АД в Република България също се покрива от съществуващия в Република Румъния Гаранционен фонд за застраховане.

Пазарният дял на клона на база премийния приход на пазара по общо застраховане в България към края на 2018 г., с включен прихода на всички клонове, извършващи дейност на територията на Република България при условията на правото на установяване към края на 2018 г., възлиза на 0,3%. Основната дейност на клона е по застраховки „Пожар и природни бедствия“, „Други щети на имущество“, „Обща гражданска отговорност“ и „Гаранции“. Клонът в България не сключва застраховки „Гражданска отговорност“ на автомобилистите и „Каско“ на моторни превозни средства в Република България.

Финансовият надзор върху „Чертасиг - Застрахователно и Презастрахователно Дружество“ АД, включително върху дейността му извършвана в България, се осъществява от Органа за финансов надзор на Република Румъния. Комисията за финансов надзор на Република България не разполага с правомощия за осъществяване на финансов надзор върху застрахователи с произход от друга държава членка и не може да изисква пряко от тези застрахователи да й предоставят информация за финансовото състояние на дружеството.

Що се касае до клонове на застрахователна компания на територията на Република България, Комисията за финансов надзор има единствено правомощия да наблюдава пазарното поведение на специфичния клон. Но, КФН няма право да отнема лиценз на застрахователи с произход от друга държава.

Съобщението за отнемането на лиценза е публикувано на интернет страницата на Органа за финансов надзор на Република Румъния на адрес: https://asfromania.ro/en/press-releases/media-releases/7002-the-asf-board-has-decided-to-withdraw-the-operating-authorisation-of-certasig-societate-de-asigurare-si-reasigurare-s-a

Комисията за финансов надзор на Република България своевременно ще публикува информация във връзка с откриването на производството по настоятелност на „Чертасиг - Застрахователно и Презастрахователно Дружество“ АД, Република Румъния и всички последващи мерки спрямо застрахователя и клона му в Република България на страницата си: www.fsc.bg.

Актуална информация може да бъде получена и чрез информационния център на Комисията: 0800 40 444 (безплатен телефонен номер).

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при парламентарни избори днес?
Общо гласували: 13328
архив

- Нямаше ли начин да се реши този спор без съд?
- Точно това правехме, когато полицията ни разтърва.

няма нови новини
Днес: 154
hot
най-четени новини в момента
сега
3535
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов на проверка в шивашки цех как се произвеждат маски срещу коронавируса. Премиерът се тросна за Радев: Не искам да говоря за този човек (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)
x
ЗВЕЗДИТЕ ГОВОРЯТ: Бъдете щедри, луда Луна ни тласка към черногледство
x