КЪДЕ СМЕ НИЕ! „Бедна“ и безпарична Гърция купува самолети F-35, за да се пази от Турция, а ние се борим за остарелия F-16 и то втора ръка

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

КЪДЕ СМЕ НИЕ! „Бедна“ и безпарична Гърция купува самолети F-35, за да се пази от Турция, а ние се борим за остарелия F-16 и то втора ръка

42495
на 20.11.2016
КЪДЕ СМЕ НИЕ! „Бедна“ и безпарична Гърция купува самолети F-35, за да се пази от Турция, а ние се борим за остарелия F-16 и то втора ръка
Автор:   ПИК

Атина прави това, след като Анкара вече поръча 24 такива машини

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Министърът на отбраната Панос Каменос е заявил, че Атина възнамерява да обнови военновъздушните си сили, като за целта ще закупи изтребители F-35. Това идва на дневен реда, след като преди време Анкара реши да поръча 24 броя F-35s от Локхийд Мартин. Гръцката покупка идва като отговор на Турция с цел да се възстанови чувството за баланс в Егейско море. Въпреки че Анкара няма да получи първите шест F-35s преди 2018 г., все още е налице чувство на безпокойство в Атина, след като в последно време се случиха редица турски нарушения на гръцкото въздушно пространство, съобщава „Български новини“.

препоръчано

F-35 е един от най-големите военни проекти в историята. Този многоцелеви изтребител е от пето поколение. Самолетът влиза на въоръжение в Австралия, Канада, Дания, Съединените щати, Израел, Италия, Япония, Норвегия, Холандия, Обединеното кралство и Турция през идните 40 години и заменя остарелите F-16, F-18 и F-22.

Неговото производство обаче започна в момент, когато ключови аеронавигационни софтуерни системи все още не бяха разработени. Оръжейната индустрия продаде на тези държави-купувачи F-35 без те да знаят дали в последствие ще бъде доставена и системата.

От започването на проекта по конструирането му до завършването му цената беше постоянно променлива и това доведе до отказа на някои държави, които също го бяха поръчали.

През август 2014 г. правителствената служба за отчетност в САЩ публикува „успокоително проучване“ за цената на изтребителя, но тя се базираше на информация от преди 2 години.

Най-вероятно 65-те F-35, поръчани от Канада, ще струват потресаващите $ 1.5 млрд.долара за един брой. Само за справка следва да отбележим, че през 2007 г. САЩ уверяваше, че самолетът ще е по-скъп от F-18, а приблизителната цена, която обявиха беше 377 млн.долара за брой.

И на този фон българското министерство на отбраната говори за евентуалната покупка на изтребители F-16. Румъния също е изявила желание да придобие още 12 F-16 в допълнение на дванадесетте, които вече закупи от Португалия.

България отдавна търси замяна на своите остаряващи вече МиГ-29, но финансови трудности отлагаха началото на процеса за придобиване на нови изтребители. Българското МО разглежда различни типове самолети и варианти за модернизация на своите ВВС, един които е закупуване на F-16 и то втора ръка.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 6
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК