Кънев призова всички политици: Нека държавническото мислене надделее над егоизма

Политика

Кънев призова всички политици: Нека държавническото мислене надделее над егоизма

10826
преди 5 часа
Кънев призова всички политици: Нека държавническото мислене надделее над егоизма
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

"Нека не забравяме, че България стана част на ЕС  по време на Тройната коалиция, с участието на БСП. Никакви спекулации не може да има по въпроса за отношението ни към съюза".

препоръчано

Така отговори на въпрос за членството на България в съюза в ефира на БНР водачът на листата на БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА в Бургас Петър Кънев.  След като сме член, трябва да изпълняваме своите задължения към ЕС. Друг е въпросът, че е трудно да се намери баланс между това, което е полезно за всяка една държава“, обясни икономистът и даде като пример „Зелената сделка“, където пружината доста е била пренавита. 

„Проблемът у нас е, че дълго време не можем да си изберем стабилно редовно правителство и работещ парламент, което се отразява върху всяка една сфера на обществено-политическия живот“, подчерта Кънев. Като председател на икономическата комисия в изтичащият парламент той сподели, че в нея са разгледани 5 законопроекта, а в пленарна зала са минали само две ратификации. Социалистът наблегна, че по няколко от неприетите закони влизаме в наказателни процедури на ЕК, а по два от тях текат глоби от порядъка на 30 000 евро на ден. Според него това е ситуацията спрямо ЕС, в която сме поставени в следствие на кризата в страната. 

По думите му виновни за недоверието на хората към институциите и партиите са егоцентричните нагласи на водещите политици у нас. „Прекалено много всички се кълнат, че работят за благото на българския народ. Виждаме обаче и в кампанията как отново започнаха да чертаят червени линии, и то политическите лидери. Егоизмът надделява над държавническото мислене“, обясни Петър Кънев. Той бе категоричен, че така не може да продължаваме. Икономистът коментира, че сме стигнали дъното и няма как да продължаваме така. „За 30 години от 9 милиона българи, станахме 6,5 милиона – 2,5 милиона население по-малко. Вината за това не е на избирателите, а на политическата класа“, каза той. 

На въпрос за връзката труд - капитал Кънев наблегна, че трябва да се търси балансът между двете, защото когато той се наруши, възникват катаклизми, свързани с нарушаването на правата или на работниците, или на работодателите. „Една стабилно работещо правителство с визия поне за година – две може да спомогне за постигане на този баланс. Другото е - има експерти и от двете страни, но трябва да се търси партньорство, а не всеки да дърпа чергата към себе си“, заключи Петър Кънев. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 24 октомври - Близнаците да не харчат без причина, Водолеите да не подписват финансови договори, защото може да си навредят САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 24 октомври - Близнаците да не харчат без причина, Водолеите да не подписват финансови договори, защото може да си навредят
ПИК TV x
ПИК TV! Гюнай Хюсмен с ГОРЕЩА ПРОГНОЗА: Българите разбраха по трудния начин, че трябва да гласуват - избирателната активност в неделя ще бъде по-висока (ВИДЕО) ПИК TV! Гюнай Хюсмен с ГОРЕЩА ПРОГНОЗА: Българите разбраха по трудния начин, че трябва да гласуват - избирателната активност в неделя ще бъде по-висока (ВИДЕО)
ново
Днес: 89
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК