Вход
София
Времето в София 15 o C

Кървавица и змиорка в Естония

Кървавица и змиорка в Естония

Вкуснотиите са наследство от няколко народа
на 15.03.2013
20630
0
Кървавица и змиорка в Естония
15.03.2013
0
20630

Маринована змиорка е само един от специалитетите на естонската кухня. Прибалтийската държава е взаимствала едни от най-хубавите ястия от народите, които са минали през теритоята й. Там се срещат вкусовете на датчани, германци, шведи, както и на поляци и руснаци. Отново в  Естония е и едно от малкото места в Европа, на което може да се намери кървавица.

Цвекло  с херинга

Необходими продукти:

3 глави цвекло

6 картофа

4 кисели краставички

1 ябълка

2 варени яйца

200 гр варени колбаси

1 глава лук

2 осолени херинги

За соса:

заквасена сметана

1 ч. л. горчица

1 ч. л. захар

½ ч. л. черен пипер

2 с. л. оцет

Начин на приготвяне:

Почистваме и нарязваме херингата. Оставяме я да пренощува в студена вода. През това време сваряваме цвеклото, картофите и яйцата. Всички продукти се нарязват на кубчета. Смесваме ги с херингата, поливаме със соса и оставяме да престои поне два часа в хладилника.

Кисел

Необходими продукти:

1/2 ч. ч. захар

3 с. л. царевично нишесте

1/4 ч. л. сол

2 ч. вода

5 ч. къпини

4 ч. малини

лимонов сок

Начин на приготвяне:

Разбъркваме добре захарта и нишестето. Слагаме вода да къкри. В нея прибавяме две трети от плодовете. След като се сварят за около две минути, минаваме течността през сито. Смесваме варените и суровите плодове. След това постепенно изливаме течността при нишестето и захарта. Слагаме сместа в тенджера. Оставяме да заври и разбъркваме добре. Оставяме на котлона за не повече от 3 минути. След това веднага добавяме и плодовете. Разбъркваме всичко с лимоновия сок. Оставяме в хладилника за поне два часа.

Зеле

Необходими продукти:

1 кг прясно зеле

100 грама кафява захар

1 ч. л. сол

3 гр тъмна бира

3 грама ябълков сок

малко кимион

50 г краве масло

Начин на приготвяне:

Нарязваме зелето. Слагаме го да се вари в тенджера, заедно с останалите продукти. Разбъркваме от време на време. Махаме от огъня, когато покафевее или около два часа.

Маринована змиорка

Необходими продукти:

1 кг змиорки

За марината:

750 мл вода

1 морков

2 парчета лук

8 зърна черен пипер

малко индийско орехче

сол

3 с. л. оцет

Начин на приготвяне:

Слагаме всичко за маринатата в тенджера. Зеленчуците може да сложим и цели. Когато са сварят, ги отстраняваме. В още горещата течност поставяме парчетата змиорка. Варим я в нея, докато кожата започне да се отделя. Редим по най-много осем парчета в горещи буркани. Заливаме ги с горещата марината и затваряме с капачката. Важното е в течността да няма остатъци от зеленчуците. Ако искате да я хапнете веднага, оставете парчетата, покрити с течността за една нощ в хладилника.

Сподели:
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого предпочитате за президент на България?
Общо гласували: 15378
архив

Когато Чък Норис прави лицеви опори той не си вдига тялото нагоре, а бута земята надолу!

няма нови новини
Днес: 329
hot
най-четени новини в момента
сега
2106
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПРОЛИВЕН ДЪЖД ОТНОВО ЗАЛЯ СОФИЯ: Бурята удари за трети път днес (ВИДЕО)
x
НЕВЕРОЯТНО: Хората притежават свръхестествени способности
x