ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Елза Стоянова, Видин
Необходими продукти:
За тестото:
1 1/4 ч.ч брашно
1 белтък
1 ч.ч прясно мляко
около 1/2 ч.ч вода
щипка сол
За кюфтенцата:
300 г кайма
1 глава лук (средно голяма)
3 с.л. галета
1 с.л. уорчестър сос (може да се ползва и соев сос, но вкусът е различен)
1 яйце
сол
черен пипер
магданоз
чубрица
малко олио
И още:
10-12 метални формички за мъфини
олио за намазване на формичките
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 220°С. Намажете формичките за мъфини с олио. Нарежете лука на ситно. Поставете в купа каймата, нарязания лук, галетата, яйцето, соса и подправките и омесете добре. От получената смес направете малки кръгли кюфтенца, сложете ги във формичките за мъфини и ги запечете във фурната 10 минути. През това време пригответе тестото. В подходящ съд поставете пресятото брашно, прибавете белтъка, солта и млякото и разбийте с телена бъркалка или миксер. При непрекъснато бъркане започнете да добавяте вода, докато получите еднородно, не гъсто тесто. Тестото трябва да бъде с консистенцията на палачинково тесто. Извадете от фурната формичките със запечените кюфтенца. Не е необходимо да ги изваждате от формичките, но проверете да не са залепнали отдолу. Ако това се е случило - отлепете ги. Внимателно налейте от тестото във формичките, така че всяко кюфтенце да бъде обиколено от кръгче тесто. Не покривайте целите кюфтенца с тестото. Около 1/3 от височината им трябва да остане над нивото му. Върнете във фурната и печете още 25-30 минути до зачервяване.
Сервирайте горещи, със зеленчуци според сезона.